Monica Rand pole erakonnast välja viskamise pärast nutnud (3)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Tartu abilinnapea Monica Rand on enda sõnul väga nõudlik, kuid käitumisprobleeme, mida Jaan Toots talle ette heidab ja mis takistaks abilinnapeana jätkamist, tal enda arvates pole.
Tartu abilinnapea Monica Rand on enda sõnul väga nõudlik, kuid käitumisprobleeme, mida Jaan Toots talle ette heidab ja mis takistaks abilinnapeana jätkamist, tal enda arvates pole. Foto: Sille Annuk

Kuna Tartu abilinnapea Monica Rand ei allunud Keskerakonna Tartu piirkonna uue juhatuse survele amet maha panna, heideti ta kolmapäeval erakonnast välja. Keskerakonna Tartu piirkonna uueks juhatuse esimeheks valitud Jaan Toots heidab Monica Rannale ette käitumisprobleemi, Monica Rand Tootsile aga seda, et peale tema tagandamise pole Toots pärast Tartusse tulemist millegi muuga tegelenudki.

Et sundida Rand abilinnapea koha pealt lahkuma, tuleks Keskerakonna fraktsioonil saada kokku hääled tema umbusaldamiseks volikogus, kuid Keskerakonna enda häältest selleks ei piisa. Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioon käärib ja võib laguneda. Monica Rand suhtub toimuvasse rahulikult ega kavatse Tartust minema kolida.

Monica Rand, ennustage natuke, mis Tartu koalitsioonist saab?

Ennustamine on tänamatu töö. Eks see on huvitav olukord. Ma ei soovi survestada Reformierakonda, et nad minu umbusaldusavaldusel mind tingimata toetaks. Eeldan, et Keskerakonnal on viis häält, sest Aadu Must ja Irina Panova ei hääleta ilmselt minu vastu. Keskerakond tahab Reformierakonna fraktsiooni häältega umbusalduse ellu viia. Sõltubki Reformierakonna fraktsioonist, kuidas nad hääletavad. Küsimus on, kas Reformierakond tahab sellistes mängudes osaleda või ei. Ma ei kavatse seda isiklikult võtta.

Jaan Toots on kindlasti 2021. aastal Keskerakonna Tartu linnapea kandidaat, ütles abilinnapea Monica Rand.

Kas öösiti magada saate?

Võin rahulikult kinnitada, et magan väga hästi. Mul on juba väiksest peale väga hea omadus, et kui midagi on halvasti, suudan selle blokeerida ja olla mõtetega seal, kus parasjagu tahan olla. Kui ma näiteks raamatut loen, lähen sellesse nii sisse, et ei pane muud maailma tähelegi. Lapsepõlvest mäletan, kuidas ema tuli ja haaras viimaks raamatust ja ütles, et kuule, ma räägin ju sinuga!

Kas nutnud ka pole?

Erakonnast välja viskamise pärast mitte. Pisarad olid silmas siis, kui tuli telefoni teel ähvardus.

Mis te arvate, kellele te abilinnapeana ette jäite?

See ongi võib-olla Keskerakonna uus poliitiline tava, et kui julged olla oma arvamusega, mitte lömitada, mitte käia mööda uksetaguseid ja nurga taga palvetamas ja kummardamas, siis vaadatakse, et see inimene pole kohta väärt.

Jaan Toots heidab teile järjepidevalt ette käitumisprobleemi. Aga enne teie ja Madis Lepajõe abilinnapea kohtadelt kangutamise püüdu ning teie vastuhakku polnud ju mingit käitumisprobleemi õhus. Või oli?

Ma tõepoolest tahaks ise ka teada, millised käitumisprobleemid mul on. Kellega ma pole suhelnud? Kellele ma olen halvasti öeldud? Olen küll väga nõudlik ja ütlen alati välja selle, millega ma rahul pole. Jah, kampaaniameeskond sai valimiste ajal minu käest riielda, kui ei peetud kinni kokkuleppest, mil pidime kõik väljas olema. Kui liigne nõudlikkus on see, mida ette heidetakse, olen ma sellega nõus.

Miks siis Jaan Tootsil pole võimalik teiega koostööd teha?

Tema väidab, et tal pole minu vastu midagi, et minu abilinnapea koha pealt eemaldamise otsustas juhatus. Ometigi on mulle laekunud infot, et tegelikult oli tema üks teematõstjatest, kes pakkus abilinnapeade vahetamise välja. Sellega olla väidetavalt hoogsalt kaasa tulnud üks teine juhatuse liige, Jelena Frunze.

Ka Marina Riisalu on oma varasemate väljaütlemiste põhjal teie vastu. Mis Marina Riisalul ja Jelena Frunzel teie vastu on, miks te neile ette jääte?

Arvan, et jään neile ette seetõttu, et Aadu Must kutsus minu ja Madis Lepajõe Tartusse Tallinnast ning kohti ei jagatud nende vahel, kes siin valimistel head tulemused tegid.

Küsimus on, kas Reformierakond tahab sellistes mängudes osaleda või ei, nentis abilinnapea Monica Rand.

Mis on Jaan Tootsi plaan Tartus?

Septembris peetud aastakoosolekul lubas Toots viia Keskerakonna uuele tasemele, korraldada piirkonnaliikmetele palju üritusi, olla iga piirkonnaliikme jaoks olemas, rentida uue büroo, panna käima noortetöö, tuua Keskerakonda noori kohalikke ettevõtjaid ja mitut asja veel.

Nelja kuuga pole ühtki neist asjadest tehtud, prioriteet on hoopis minu ametist vabastamine.

Kas Jaan Toots tahab ise saada Tartu linnapeaks?

Jaan Toots on kindlasti 2021. aastal Keskerakonna Tartu linnapea kandidaat. Kui ta niikaua vastu peab.

Aga kellele siis oli vaja teha teie ja Madis Lepajõe kangutamisega kohad vabaks?

Läbi on käinud mitu nime. Kõlaka tasemel on üks nimi olnud Jelena Frunze oma, aga ka Rein Koka ning ka Aleksandr Širokovi oma. Širokov teatavasti visati 2017. aastal Keskerakonnast välja.

Tegin isegi võllanalja, et mind visati kolmapäeval erakonnast välja, aga 2021 võiksin selle loogika järgi hea kandidaadina tagasi tulla.

Kas kavatsete Tartusse jääda?

Jah, kindlasti. Juunini on mul ka tööväliselt väga tihedalt kõik täis planeeritud, samuti ei kavatse ma oma lapsele teha seda, et keset kooliaastat hakkaksime kolima.

Seame plaanid Tartu järgi, usun, et saan siin tööd küll. Oskan muid asju ka teha. Ma pole naelutatud kõrgetele kohtadele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles