Vald õpib koos linnadega kaasavat valitsemist

Tuuli Kalev
, reporter
Copy
Teisipäeval tutvustas Tartu vallamajas siinsetele asjaosalistele projekti üksikasju Christophe Gouache, kes ise on pärit Prantsusmaalt Ageni linnast.
Teisipäeval tutvustas Tartu vallamajas siinsetele asjaosalistele projekti üksikasju Christophe Gouache, kes ise on pärit Prantsusmaalt Ageni linnast. Foto: Margus Ansu

Tartu vald on üks kaheksast Euroopa omavalitsusest, mis osaleb linnaarengut toetava programmi URBACT projektis «Active Citizens», kus jagatakse ideid, kuidas suurendada elanike aktiivsust omavalitsuste töös.

Sellega seoses käis teisipäeval Tartus projekti juhtiv­ekspert Christophe Gouache ja juhtivpartnerlinna esindaja Nicolas Castet.

Kolmeaastase projekti jooksul jagatakse omavahel kogemusi elanike kaasamisest ning proovitakse leida uusi viise, kuidas panna rohkem inimesi kohalikus elus kaasa rääkima. Eeldatakse ka, et omavalitsustes tekivad kohapeal rühmad, mis uusi ideid läbi töötavad.

Elanike kaasatuse kohta praegusel ajal arvas Tartu abivallavanem Tarmo Raudsepp, et olukord ei ole halb, ning viise oma arvamust väljendada jagub. Samas nentis Raudsepp, et asjad võiksid alati olla paremad.

Elanike kaasatus sõltub abivallavanema hinnangul ennekõike kogukonnast, teemade tähtsusest ja päevakohasusest. Seda kinnitab tema sõnul tõsiasi, et mõnikord on koosolekul ruum rahvast täis, vahel aga on kohal vaid üksikud huvitatud. «Traditsioonilised viisid sageli ei tööta ja vaja on midagi uut, mis samas ei nõua inimestelt liiga palju aega,» märkis Raudsepp.

Projektis osalevad lisaks Tartu vallale veel Agen ja Saint-Quentin Prantsusmaalt, Cento Itaaliast, Santa Maria de Feira Portugalist, Hradec Kralové Tšehhist, Dinslaken Saksamaalt ja Bistrita Rumeeniast. Need kõik omavalitsused on linnad.

Christophe Gouache tõdes eri omavalitsuste olukorda üldiselt hinnates, et elanike kaasamise teema on mitmel pool ikka veel üsna uus asi ning paljudel linna- ja vallavalitsustel ei jagu selle edendamiseks teadmisi ega raha. Vahel napib ka tahtmist kodanikke valitsemisse kaasata.

Viimase aja tendentsides on Gouache meelest siiski demokraatia ja osalusvalitsemine üha nähtavamalt esile kerkinud. Eesti tugevaks küljeks nimetas ta e-vahendite aktiivset kasutamist.

Uudise autor on Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni tudeng, kes läbib Tartu Postimehe toimetuses praktikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles