Fotod ja video ⟩ Tartu suurim parkimismaja tõotab haigla parkimisprobleemi lahendada (1)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy

Eile kell 13 avati Maarjamõisa 12 000 ruutmeetri suurune parkimismaja, mis mahutab 437 autot ja 20 mootorratast ja on seega Tartu suurim parkimismaja. Parkimismaja ehitus algas möödunud aasta mais ja sai valmis oodatust kiiremini, esialgu oli kavas parkimismaja avada alles aprillis.

Parkimismaja ehitas Citypark ning selle Eesti tegevjuhi Arne Sõna sõnul on Maarjamõisa parkimismaja üksiti esimene Eestis, mille ehitas parkimisoperaator. Sõna ütles, et ehitus läks nõnda kiiresti tänu ehitajate vilkale tööle ja ettevõtjaid toetavatele Tartu ametnikele.

Maarjamõisa parkimismaja on esimene Eestis, kus saab tasuliselt parkida ööpäevaringselt ning majas pole ühtegi tõkkepuud – ei sisse- ega väljasõidul. Parkimine on ette nähtud sarnaselt avaliku ruumi põhimõttele ehk põhineb peamiselt parkijate aususel. Tõkkepuude puudumine on vajalik näiteks nendeks puhkudeks, kui meditsiinitöötajatel on vaja kiiresti liikuma saada. Üks tund parkimist maksab parkimismajas ühe euro. Esimene parkija oli tartlane Urmas Sõna, kes parkis oma lahtise katusega auto viimasele korrusele, sest soovis kogu parkla läbi sõita. «Maksmise süsteem tundus lihtne,» lisas ta.

Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige Marek Seer avaldas lootust, et parkimismaja lahendab nii patsientide kui kliinikumi töötajate parkimismure. «Parkimismaja valmimist on pikalt oodatud ning loodame, et see leevendab ka siinse piirkonna parkimiskorraldust,» lisas Seer.

Parkimismaja ehitamine läks maksma üle nelja miljoni euro. Uue parkimismaja valmimine on eeldus, et saab ehitama hakata Tartu ülikooli kliinikumi uut lastekliinikut, kõrvakliinikut ning päevakirurgiakeskust. Seeri sõnul ei saa neid hooneid siiski varem ehitama hakata, kuigi parkimismaja ennetähtaegselt valmis. Küll aga peaks Seeri sõnul mõne nädala pärast selguma ka nende hoonete ehitamise algus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles