Vana külmarekord jääbki püsima

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
1940. aasta talv oli väga külm ja lumerohke, jaanuaris sündis Jõgeval Eesti külmarekord. Foto on tehtud 1940. aasta veebruaris Tallinnas.
1940. aasta talv oli väga külm ja lumerohke, jaanuaris sündis Jõgeval Eesti külmarekord. Foto on tehtud 1940. aasta veebruaris Tallinnas. Foto: Tallinn. Vaade Harjuvärava Mägi Ja Kiek In De Kök Talvel, Tallinna Linnamuuseum

Veebruaris 1940 Tallinnas Kiek in de Köki juures tehtud fotolt vaatab vastu talvemuinasjutt: puhas kohev lumi, päike ja härmas puud. Kuid mõni nädal varem oli ilm Eestis talvemuinasjutust väga kaugel. Ööl vastu 16. jaanuari sündis ilmselt Tartu iseseisvusaja külmarekord, mida Tartu ülikooli meteoroloogia observatooriumi kraadiklaas ei suutnud tuvastada, sest mõõteriista elavhõbe külmus ära, kirjutas 1940. aasta 17. jaanuari Postimees. Toona kehtis Eestis veel 1868. aastal Emajõelinnas mõõdetud külmarekord, –36,2 kraadi.

Järgmine öö oli veel hullem. Petseris külmus ära terve vagunitäis riigiviinalattu tellitud viina ja varesed kukkusid poole lennu pealt taevast surnuna alla, sest kraadiklaas näitas 17. jaanuari hommikul Petseri raudeejaama juures üle 50 külmakraadi. Õhtuks oli külm veidi järele andnud, siis näitas kraadiklaas seal 37 külmakraadi, kirjutas 1940. aasta 18. jaanuari Postimees. Ka Võrus näitas kraadiklaas 17. jaanuari hommikul 50 külmakraadi ning arvati, et võis olla isegi külmem, kuid pügalanäitaja ei saanud rohkem näidata.

Rekordist ei ridagi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles