Lugejad valisid aasta bakteriks listerioosi tekitaja

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Võidukad Listeria bakterid.
Võidukad Listeria bakterid. Foto: Stocktrek / Scanpix

Tartu Postimehe lugejatel oli 8. ja 9. jaanuaril võimalus valida aasta bakter 2020. Selleks osutus listerioosi tekitaja Listeria (44, 8 protsenti häältest), kes koos piimhappebakteritega (32,2 protsenti) edestasid teisi kandidaatideks seatuid mäekõrguselt.

Aasta bakteri kandidaadid olid küsitlusse seatud ajakirja Eesti Loodus tänavuse esimese numbri artiklist, mille autor on bioloog ja loodusemees Georg Aher.

Piimhappebakterite ning haigusetekitaja Listeria kõrval olid nimetatud ja Tartu Postimehe veebilehe lugejate ette küsitlusse pandud haigusetekitaja Salmonella, inimkehas elavad bakterid ning Bacillus thuringiensis, keda leidub mullas, putukates ja taimedes.

Kokku andis küsitluse ajal, 8. ja 9. jaanuaril veidi rohkem kui ööpäeva jooksul oma hääle 261 Tartu Postimehe veebilehe lugejat. Sealjuures tegi üks lugeja ettepaneku, et kandidaatide hulgas võinuks olla Anne kanali kolibakter.

Suhtlusmeedias pakuti küsitluse korraldajale aasta bakteri kandidaadiks kahel korral hüsteeria tekitajat ning ka just nimelt seda listeeriabakterit, kelle illustreerimiseks pani ERR «Aktuaalsesse kaamerasse» spermatosoidi pildi. Ühtlasi juhiti tähelepanu asjaolule, et valimata on aasta molekul ja eesti rahvusbakter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles