Tartu ülikooli kliinikumi kliinikute juhid soovivad juhatuse esimehe ametist lahkumist (1)

Tartu Postimees
Copy
Priit Eelmäe tõusi TÜ kliinikumi juhiks veidi rohkem kui aasta tagasi.
Priit Eelmäe tõusi TÜ kliinikumi juhiks veidi rohkem kui aasta tagasi. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli kliinikumi all tegutsevate kliinikute juhid avaldavad umbusaldust kliinikumi juhatuse esimehele Priit Eelmäele, kes teatas kolmapäeval neile otsusest koondada kõik kliinikujuhtide ametikohtade täitjad.

16 kliiniku juhid saatsid seepeale reedel kliinikumi nõukogu liikmetele välja juhatuse esimehe vastu suunatud umbusaldusavalduse. Ettepanek on konkreetene: Eelmäe tuleks ametist vabastada.

Umbusaldusavaldusele on alla kirjutanud 16 juhti: Sven Janno, Margus Lember, Peeter Padrik, Pilvi Ilves, Rain Jõgi, Jaan Eha, Aare Märtson, Urmas Lepner, Pille Taba, Joel Starkopf, Külli Kingo, Vallo Tillmann, Helle Karro, Kuldar Kaljurand, Rein Kuik ja Taavo Seedre.

2018. aasta sügisel suurhaigla etteotsa tõusnud Eelmäe on Tartu Postimehele rääkinud, et tema üks olulisemaid eesmärke on muuta asutuse juhtimist. Muu hulgas on ta lubanud muuta kliinikute juhtide tähtajatud töölepingud tähtajalisteks.

«Seda praktiseeritakse maailmas väga palju. See loob eeldused selleks, et inimesed pingutavad. Ei teki tunnet, et sulle on nüüd eluks ajaks positsioon kindlustatud. Tähtajaliste tööülesannete andmine on lihtsalt aus, seda nii organisatsiooni, töötaja kui ka patsiendi suhtes. Küsimus on vaid selles, kui pikk peab olema üks tsükkel ja mitu ametiaega järjest juhikohal töötada saab. Oleme seda arenguvestlusel kõikide praeguste juhtidega arutanud. See võib olla 3 + 3 aastat, aga ka pikemalt. Eri üksustes võib tsükkel natuke erineda,» selgitas Eelmäe mullu mais.

Kliinikumi nõukogu esimees, Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et nõukogu kiitis möödunud aasta lõpus heaks arstkonna erialase ja juhtimisalase karjääri mudeli, mille töötas välja kliinikumi ja ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna ühine komisjon. Uuele mudelile ülemineku tähtajaks lepiti kokku 31. detsember 2020. «Praegused erimeelsused on tekkinud muudatuste läbiviimise vormis ja ajakavas,» leidis Klaas.

Nõukogu asub kliinikute juhtide umbusaldusavaldust arutama erakorralisel koosolekul esmaspäeval.

Ülikooli kliinikumi endine juht Urmas Siigur ütles, et temal ei ole kuidagi paslik praegusele juhile Priit Eelmäele esitatud umbusaldusavaldust kommenteerida.

Psühhiaatriakliiniku juhataja Sven Janno sõnul kirjutas tema umbusaldusavaldusele alla seetõttu, et teda häiris, kuidas Eelmäe kliinikumis muutusi läbi viis. «Kokku oli lepitud, et tuleb üleminek tähtajalistele lepingutele ja see oligi selge, aga sealt edasi ootasime arutelu, kuidas üleminek toimuma hakkab. Tahtsime kaasa rääkida ajakava teemal, aga tuldi hoopis kindla ühepoolse plaaniga,» ütles Janno. «Arutelu oleks pidanud sündima, aga mitte käsud,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles