Assar Jõgar: 101 uut ametnikku on Eestile liig

, ettevõtja
Copy
Assar Jõgar
Assar Jõgar Foto: Sille Annuk

Mind üllatas riigikogu esimehe Henn Põlluaasa ettepanek suurendada riigikogu töötajate arvu 101 inimese võrra. See on märkimisväärne kulu Eesti maksumaksjale olukorras, kus investeeringuid ja lisatuge vajavad pealinnast kaugele jäävad piirkonnad.

Üldises plaanis on kahetsusväärne, et riigiaparaadi niigi suurt töötajate hulka (mõeldes eelkõige ametnikele) soovitakse suurendada. Minu kui eraettevõtja nägemus oleks hoopiski teisesuunaline. Pikka aega on käinud diskussioon selle üle, et meil on tööhõivesse vaja juurde tööealisi inimesi. Kas poleks ehk mõttekam minna seda teed, et korraldada riigi poolt väljaõpe ning suunata riigisektorist inimesi hoopiski erasektorisse?

101 nõuniku palkamine ja poliitikute kasvulava loomine Toompeal ei aita kuidagi parandada nende kümnete tuhandete inimeste olukorda, kes elavad suhtelises vaesuses.

EKRE on end algusest peale esitlenud erakonnana, kes peaks seisma tavalise Eesti inimese eest. See on ka põhjus, miks neid on saatnud edu just nimelt piirkondades, mis jäävad suurematest keskustest eemale. Pärast kolmveerand aastat valitsuses on aga juba märgata seisukohtade muutumist. Varem on nii isa ja poeg Helmed kui ka Põlluaas olnud vastu poliitiliste ametikohtade arvu suurendamisele. Igale riigikogu liikmele abi palkamise kohta on Martin Helme lausa öelnud, et riigikogu liige peaks seaduste lugemisega ise hakkama saama. Pärast vähem kui aastat valitsuses leitakse aga, et niigi pingelises riigieelarve olukorras oleks vaja hakata paisutama poliitilist ametkonda Toompea koridorides.

Kuskil on toimunud selge prioriteetide nihe. 101 nõuniku palkamine ja poliitikute kasvulava loomine Toompeal ei aita kuidagi parandada nende kümnete tuhandete inimeste olukorda, kes elavad suhtelises vaesuses. Samuti ei aita see kokku hoida kulusid, mida saaks kasutada hoopis arstiabi kättesaadavuse parandamiseks või minugipoolest kasvõi paljuräägitud sisekaitsereservi loomiseks. EKRE mehed Toompeal, tuletage nüüd meelde, milliste lubadustega te rahvalt mandaadi saite, ning asuge neid ellu viima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles