Tartu Postimehe lugejad valivad aasta bakteri 2020 (1)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Sellel pildil on bakterid, kellele on antud nimeks Listeria monocytogenes. Niisuguste märkajal tuleb käed kähku ära pesta, sest selline imepisike olend põhjustab nakkushaigust listerioosi, mis levib eeskätt loomsete toiduainetega.
Sellel pildil on bakterid, kellele on antud nimeks Listeria monocytogenes. Niisuguste märkajal tuleb käed kähku ära pesta, sest selline imepisike olend põhjustab nakkushaigust listerioosi, mis levib eeskätt loomsete toiduainetega. Foto: Stocktrek / Scanpix

Tartu Postimees tegi teatavaks, et aasta puu 2020 on harilik kuusk, aasta liblikas teelehe-mosaiikliblikas, aasta sammal harilik valvik, aasta seen alpi põdrasamblik, aasta lind tuttpütt, aasta orhidee soo-neiuvaip, aasta loom nahkhiir ja aasta muld erodeeritud muld. Paari päeva pärast selgub siinsamas avaldatud küsitluse lõppedes, kes on aasta bakter 2020.

Aasta puu, liblikas, loom ja kõik teised tänavused tipptegijad looduses on põhjalikult toodud ka Eesti Looduse tänavuse esimese numbri lugejate ette. Sama ajakirja sabas arutleb bioloog ja loodusemees Georg Aher, et tähelepanu võiks pöörata ka silmaga nähtamatutele, kuid looduses üliolulistele bakteritele.

Tema lühiloo pealkirjas «Kes valiks aasta bakteri?» esitatud küsimusele on väga lihtne vastus: aasta bakteri valivad Tartu Postimehe lugejad. Igaüks saab oma eelistuse märkida siinses küsitluses.

Kandidaadid

Aher nimetab aasta bakteri kandidaatideks haigusetekitajad Salmonella ja Listeria, et inimesed oskaksid neist paremini hoiduda, aga ka piimhappebakterid, «kelle tegevuse tulemusel saame nautida hapukapsast, -kurki ja -piima ning kes aitavad meil pärast antibiootikumikuuri kiiremini taastuda».

Võimalike aasta bakteritena nimetab loodusemees neidki bakteriliike, kes elavad meie kehas ja kellest mõned «osalevad toidu seedimises, teised toodavad vitamiine, kolmandad aitavad meil terved püsida». Üheks huvitavaks aasta bakteri kandidaadiks peab Georg Aher ka Bacillus thuringiensis´t, keda leidub mullas, putukates ja taimedes ning kes põhjustab paljude putukate vastsetel surmavat haigust, mistõttu on teda kasutatud põldudel putukatõrjevahendina.

Nimetatud kandidaatide vahel küsitluses valiku tegemiseks on Tartu Postimehe veebilehe lugejatel aega vaid kaks päeva, täna ja 9. jaanuaril.

Siin pildil on näha rakku tungivaid salmonellabaktereid, kes on digitaalselt värvitud punaseks.
Siin pildil on näha rakku tungivaid salmonellabaktereid, kes on digitaalselt värvitud punaseks. Foto: SWNS.com / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles