Aasta 2020 tipptegijad Eesti looduses

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Aasta sammal on harilik valvik.
Aasta sammal on harilik valvik. Foto: Kai Vellak

Uus on aasta ja uued on ka aasta tipptegijad looduses. Tartu Postimees on esimest korda jaanuaris 2015 ja järgmistegi jaanuaride alguses andnud teada, keda ja mida on asjatundjad eelolevaks 12 kuuks loodusest välja valinud, et neile osutada avalikkuse ees tavalisest suuremat tähelepanu. Tänavu on nendeks harilik kuusk, teelehe-mosaiikliblikas, harilik valvik, alpi põdrasamblik, tuttpütt, soo-neiuvaip, nahkhiired ja erodeeritud muld.

Ajakiri Eesti Loodus kuulutas oma esimeses tänavuses numbris aasta puuks kuuse, mis kandis seda tiitlit ka aastal 1997. «Harilik kuusk on üks levinuim puuliik Eestis,» on märgitud ajakirjas. «Viimasel aastakümnel on levik metsaraie tõttu kahanenud, üha tähtsamaks on muutunud vanade kuusikute kaitse.»

Kuuskede hulgas on Eesti kõrgeim, 48,6-meetrine puu. Metsahiiglane elas Meenikunno raba lähedal Ootsipalus 205-aastaseks ja püsib ka praegu püsti, aga kuivas möödunud suveks lõplikult ära. Selle põhjusena nimetas Eesti maaülikooli dendroloogia ja metsaentomoloogia dotsent Ivar Sibul kaht peamist põhjust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles