Vanade vallamajade näitust kroonis teaduslik avastus

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Peipsiääre vallavanem Aleksandr Širokov osutas Alatskivil vallamajas avatud näitusel ühele Kolkja hoonele, kus töötas praegusele vallale nime andnud vallakese vallamaja. Nüüd tegutsevad selles hoones Peipsiääre valla teeninduskeskus ja raamatukogu ning juurdeehitises ka põhikool.
Peipsiääre vallavanem Aleksandr Širokov osutas Alatskivil vallamajas avatud näitusel ühele Kolkja hoonele, kus töötas praegusele vallale nime andnud vallakese vallamaja. Nüüd tegutsevad selles hoones Peipsiääre valla teeninduskeskus ja raamatukogu ning juurdeehitises ka põhikool. Foto: Margus Ansu

Kolme aasta tagust suurt haldusreformi põhjendades toodi ühe peamise argumendina välja see, et vallad on liiga väikesed ning sellest johtuvalt jätab nende haldussuutlikkus soovida. Ent on olnud aegu, mil vallad on olnud veelgi tillemad ja neid on olnud veelgi rohkem. Just sellele ajale ja ammu unustatud valdadele ja vallamajadele on pühendatud Kodavere pärimuskeskuse eestvedamisel koostatud näitus «Kodavere kihelkonna vallad ja vallamajad», mis on alates jaanuarist üleval Alatskivil praeguses Peipsiääre valla vallamajas.

Kõnealune vald moodustati 2017. aastal Alatskivi, Vara, Peipsiääre ja Pala vallast ja Kallaste linnast, suuresti Peipsiääre vallaga kattuval ajaloolise Kodavere kihelkonna maadel on aga 19. sajandi algusest tegutsenud kokku lausa üheksa valda. «Palju on neid tõesti, kui mõtlema hakata, aga piirkond oli ju ka suur,» nentis Peipsiääre vallavanem Aleksandr Širokov.

Mõisasüdamest kaugemal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles