Galerii: äraviskamisest päästetud toit leidis tänulikud sööjad

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Ilma eelarveta kogukonnaliikumine Tartu Toidujagamine eesotsas Kerly Ilvese ja Marie Stalveliga sai taas hakkama suurema toidupäästmisega. Nad kutsusid endale appi mõned tuttavad, nende hulgas paar iraanlast ja ühe hästi tõmmu kanadalanna, ning valmistasid ette külmlaua, soojad söögid ja magustoidu - kõik taimsest kraamist ja kõik sööjaile tasuta.

Toitu jätkus umbes 50 inimesele, kes olid Aparaaditehase keldris tegutsevasse Paranduskeldrisse sööma tulnud suhtlusmeedias ja Tartu Postimehes levitatud sõnumi järgi.

Ninna hakkasid head lõhnad

Aparaaditehase kass Gutenberg alias Gutu praegustel andmetel lugeda ei oska, teda meelitasid kohale lõhnad. Marie Stalvel ja fotograafina tuntud Kerly Ilves nimetasid teda oodatud külaliseks ja tema külaskäiku suureks austusavalduseks oma tegevusele. Head lõhna levitasid potid, kus oli näiteks kartulipuder ja ahjus küpsenud juurikad, tofu ja muudki.

Teiste hulgas einestas valgetäpiliselt rõivastunud Liina Tsimmer, kes kogub lauljana üha enam kuulsust ja õpib praegu Elleri koolis. «Mulle maitseb väga hästi,» ütles ta. «Bataat on eriti hea. Toidu maitse teeb paremaks see, et muidu oleks täiesti söögikõlblik väärt kraam prügikasti läinud.»

Toiduvalmistajate hulgas oli Kerly Ilvese ammune tuttav, Kanada päritolu Evelyn Agyemang, kes praegu elab Berliinis, aga on tulnud Tartusse külla.

Evelyn Agyemangi sõnul on Saksamaal toidujagamisliikumine rohkem organiseeritud ja ühtlasi bürokraatlikum, sest see on võrreldes Tartuga tunduvalt kauem kestnud. Saksamaal toimib toidujagamisvõrgustik Kerly Ilvese andmeil aastast 2012 ja praegu osaleb selles umbes 60 000 vabatahtlikku.

Kapp Eha ja Tähe nurgal ning ettevõtted

Detsembri keskel panid Tartu Toidujagamise ehk Foodsharing Tartu aktivistid Eha ja Tähe nurgale majaseinale Saksamaa eeskujul kapi, kuhu igaüks saab panna söömiskõlblikku toidukraami, mis on kodus üle jäänud, ja kust igaüks võib võtta seda, mida seal parajasti leidub. Ikka selleks, et päästa söömiskõlblik toit, mis muidu läheks prügikasti.

Kuid seekordseks õhtusöögi pakkumiseks toidukapi kraamist ei oleks piisanud. «Meil on tänaseks õhtuks tehtud palju tööd,» ütles Kerly Ilves. «Võtsin kaubandusettevõtetega ühendust ja tutvustasin meie tegevust. Nii saime toidukraami kätte enne selle prügikasti saatmist.»

Esimene toidupäästmise söömaaeg oli Paranduskeldris sealsete tegutsejate endi eestvõttel esimesel jõulupühal, 25. detsembril. Kerly Ilves kavandab Tartu Toidujagamise järgmist samalaadset maitsvat ja mõnusasti lõhnavat üritust kevadel, võibolla aprillikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles