Tartumaa talimängud avas etturite ja vigurite tõstmine

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Turniiri malelahinguid jälgis seinale kinnitatud fotol läbi aja Eesti kuulsaimaid maletajaid Paul Keres.
Turniiri malelahinguid jälgis seinale kinnitatud fotol läbi aja Eesti kuulsaimaid maletajaid Paul Keres. Foto: Kristjan Teedema

Turu tänava spordihoones peeti Tartumaa talimängude esimese alana võistkondlik turniir, kus kahte värvi ruutudel tõstsid ettureid ja vigureid viie omavalitsuse maletajad. Võistkonna olid välja pannud Elva linn, Luunja vald, Peipsiääre vald, Tartu linn ja Tartu vald. Võitis Luunja valda esindanud trio.

Võidukasse võistkonda kuulusid Kersti Kõrge, Kalle Peebo ja Ants Särgava.

Kõige noorem maletaja oli tänasel turniiril Tartu linna võistkonna liige, 12-aastane Karl Mattias Kokk. Malega tutvus ta esimest korda siis, kui alustas esimeses klassis kooliteed. Poisi ema Victoria Madi on tänulik, et maleõpetaja ja -treener Aksel Rei suutis Karl Mattiasele süstida suure malehuvi.

12-aastane maletaja Karl Mattias Kokk.
12-aastane maletaja Karl Mattias Kokk. Foto: Kristjan Teedema

Neli aastat malega

Kuigi alles neli aastat malesse süvenenud, on Karl Mattias Kokk juba võistelnud omavanuste maletajatega Eesti meistrivõistlustel, aga ka rahvusvahelistel turniiridel Riias ja Bratislavas.

Nagu Victoria Madi prognoosis, on Karl Mattiasel Tartumaa talimängudel täiskasvanute vastu mängida raske – nii läkski. Poisi treener Aksel Rei (ta ütleb enda kohta pensionil treener), kes ühtlasi oli tänase turniiri üks korraldajaid, kommenteeris Karl Mattiase mängu nõnda: «Ta võistles võimetekohaselt.»

Talimängud aastat 1995

«Luunja vald on males olnud varemgi päris tubli, aga ka Tartu vald ja Tartu linn,» kommenteeris Tartumaa spordiliidu tegevdirektor Lembit Toru.

Tartumaa talimänge on peetud 1995. aastast. Alasid on olnud kümne ringis, viimastel aastatel on juurde tulnud näiteks naiste maadlus ja ujumine. «Aastate jooksul on välja kujunenud, et jaanuari esimesel nädalavahetusel on kavas tubased alad nagu male ja kabe, nädala sees on mälumäng, teisel nädalavahetusel on lauatennis, järgnevad suusatamine, võrkpall, maadlus, korvpall, sangpommi tõstmine,» lisas Lembit Toru. «Viimane ala ujumine oli varem suvemängude kavas.»

Talimängud ei lõpe ujumisega talvel, vaid kevade hakul, 28. märtsil. Tegevdirektor põhjendas seda Aura veekeskuse välja pakutud ajaga.

Talimängude võistluse arvestus käib omavalitsuste vahel. Seni on läbi talimängude ajaloo olnud sportlikult üks tublimaid Tartu vald. «Pärast reformi on kaheksa omavalitsust,» lisas Toru. «Võimalus võita on kõigil. Mängude lõppedes jagab omavalitsuste liidu juhatus alavõitjate karikad valdadele, vastu võtavad vallavanemad ja linnapead või abilinnapead.»

Kabeturniir võistkondadele toimub pühapäeval, 5. jaanuaril Tartu spordihoones Turu tänaval. Registreerimine algab kell 10.30, võistlus kell 11. Lembit Toru andmeil on favoriidid Tartu vald, aga ka Peipsiääre vald, Elva ja Luunja vald.

Turniiri korraldaja, pensionil maletreener Aksel Rei (vasakul) vestleb Tartu valla spordijuhi Toomas Rosenbergiga.
Turniiri korraldaja, pensionil maletreener Aksel Rei (vasakul) vestleb Tartu valla spordijuhi Toomas Rosenbergiga. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles