Elektriteater laseb läinud aastale pilku heita säravaimate filmihelmestega

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Peaaegu kogu «Jaanipäeva» tegevus on jäädvustatud päikesevalguses.
Peaaegu kogu «Jaanipäeva» tegevus on jäädvustatud päikesevalguses. Foto: Kaader filmist

Tartu Elektriteater, mis tegutseb jätkuvalt Tartu ülikooli endises kirikus (Jakobi 1), heidab äsja lahkunud aastale pilgu mulluste säravaimate filmihelmestega. Neljapäeval alanud ja eile edasi läinud programm jõuab täna kolme ja pühapäeval vaid ühe, kuid see-eest väga särava filmini.

Täna kell 16 linastub Oscariga hinnatud «Külm sõda» (režissöör Pawel Pawlikowski, poola keeles, eesti- ja venekeelsed subtiitrid), kirglik ja sügav film suurest armastusest. See kajastab traagilist ajalooperioodi, mil stalinistlik režiim haaras Poolas võimu. Rahval jäi üle kas uuele võimule alistuda või vastu hakata – teades, et eriteenistused hakkavad jälitama. «Külm sõda» kuulub ühte ritta niisuguste kuulsate klassikutega nagu «Casablanca».

Täna kell 18 tuleb vaatajate ette «Jaanipäev» (inglise ja rootsi keeles, eesti- ja venekeelsed subtiitrid), režissöör Ari Asteri sünge muinasjutt, mis pöörab pea peale õudusfilmide kõige pühama reegli, et filmi toimimiseks on vaja ööd ja pimedust. Valdavalt päikesevalguses jäädvustatud tegevus purustab selle tõekspidamise ning pakub silmale ilusa filmi, milles on kamaluga pinevust, õudust ja ka ülisünget huumorit.

Täna kell 21 on programmis «Rändlinnud» (Kolumbia ja Taani, režissöörid Cristina Gallego ja Ciro Guerra, hispaania, inglise ja vajuu keeles, eesti- ja venekeelsete subtiitritega), mis oli eelmisel aastal üks populaarseimaid linateoseid Cannes´i festivalil. Film sai heakskiidu ka PÖFFi publikult. «Rändlinnud» räägib Kolumbia tasandikel elavatest hõimudest, kelle elu muutus 1970. aastatel pöördeliselt pärast narkokaubanduse sisseimbumist ja sellega kaasnenud võimujagamist.

Äsja Oscarite jagamisel poolfinalistide hulka valitud ja kodumaise vanima filmiauhinna Neitsi Maali pälvinud «Tõde ja õigus» (režissöör Tanel Toom) jõuab pühapäeval kell 15.45 taas Tartu Elektriteatris kinolinale. Subtiitrid on inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles