Saja-aastane Endla Langel läks oma sünnipäevapeole jalgsi

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
100-aastaseks saanud Kambja kauaaegset õpetajat Endla Langelit õnnitles ja kallistas eile sõber, Kambja koguduse õpetaja Andrus Mõttus, kes tõi juubilarile kingiks palverännakult saadud kammkarbi.
100-aastaseks saanud Kambja kauaaegset õpetajat Endla Langelit õnnitles ja kallistas eile sõber, Kambja koguduse õpetaja Andrus Mõttus, kes tõi juubilarile kingiks palverännakult saadud kammkarbi. Foto: Sille Annuk

Pikaaegne õpetaja Endla Langel tähistas eile Tartumaal Kambja põhikoolis 100. sünnipäeva. Endist õpetajat, kolleegi ja sõpra oli tervitama tulnud mitukümmend inimest, kõigil lillekimp kaasas. Juubilar pakkus külalistele enne pika kaetud laua taha istumist beseed ja vahuveini.

Kambja kooli endine direktor Enn Liba iseloomustas juubilari kui väga uudishimulikku ja reibast inimest. Sedasama kinnitasid ka õpetajad Tiina Tiideberg, Toivo Ärtis ja Mare Mõisa ning EELK Kambja koguduse õpetaja Andrus Mõttus. Näiteks vaatab Endla Langel kirikus laululehtedelt alati laulude viisi ja sõnade autori nime.

Enn Liba lisas, et kui pakkuda juubilarile küüti, loobub too tasuta autosõidust peaaegu alati. «Täna tuli ta siia ka jalgsi ja kirikus käib ta samuti omal jalal,» rääkis endine koolijuht.

Reipusest ja heast tervisest annab aimu seegi, et külalistele kirjutatud kõne luges sünnipäevalaps ette sirgelt seistes ja ilma prillideta.

Kolm põhjust

Kirikust ja jumalast peab juubilar väga lugu. Ka oma pikaealisuse eest tänas ta ennekõike jumalat. «Tänan taevakuningat ja jumalat koos oma inglite väega, kes on mind need sada aastat kaitsnud,» ütles Endla Langel.

Saja-aastaseks on juubilar enda arvates elanud kolmel põhjusel: ta kasvas maal tööd tehes, õppis selgeks ameti ja pidas seda kogu energiaga ning kasvatab naabri põllul omale porgandit, sibulat ja küüslauku senimaani. Enese rakkes hoidmine tegevatki nooreks ja tugevaks.

«Ma olen õnnelik inimene, minu ümber on nii palju häid inimesi. Suur ja südamlik aitäh,» ütles Endla Langel ja palus kõik inimesed lauda.

Õpetajana töötas Endla Langel 42 aastat, lisaks oli ka giid ja matkajuht. Veel vähem kui kümme aastat tagasi korraldas ta Kambja kooli 150 õpilasele matka Suure-Kambja kooli varemete juurde.

Juubilar tõdes eile varjamatu uhkusega, et tema käe all õppis Kambja koolis kaks põlvkonda noori.

Kauaaegsed sõbrad

Kambja koguduse õpetaja Andrus Mõttus käis eile Endla Langeli sünnipäeval kui sõber, mitte kui koguduse õpetaja. «Olen Endla suurt sünnipäeva juba mitu aastat oodanud,» lausus ta.

Lillede asemel andis koguduse õpetaja sünnipäevalapsele hoopis Santiago de Compostela palverännakul viimase saja kilomeetri läbimise eest saadud kammkarbi koja.

«Ma ei või seda vastu võtta,» tõrjus Endla Langel. Mõttuse pealekäimise peale võttis juubilar kingi siiski vastu.

Koguduse õpetaja ootab igal pühapäeval pikisilmi, kas Endla Langel ikka kirikusse tuleb. «Endla on see inimene, kes kirikusse tulemata ei jäta. Neid kordi, mil ta käinud pole, on vähe,» ütles Mõttus.

Uudishimulik Endla Langel pärib piibliringides õpetajalt selgitust nii kaua, kuni on jumalasõnast õigesti aru saanud. «Tulgu kasvõi sõbranna või kahe kepi toega, peaasi, et ta tuleb veel pikka aega kirikusse,» sõnas Mõttus eile oma suure soovi.

Eile tähistas 50. sünnipäeva Eesti president Kersti Kaljulaid, kelle kirjaga saadetud õnnesoovid Endla Langelile väga korda läksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles