Eesti Rahva Muuseumi taha kerkib uus linnak (3)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Eesti Rahva Muusemi naabrusse Erminurme tänavale kerkib Põldme Arhitektuur OÜ kavandi järgi 12 uut maja 244 korteriga.
Eesti Rahva Muusemi naabrusse Erminurme tänavale kerkib Põldme Arhitektuur OÜ kavandi järgi 12 uut maja 244 korteriga. Foto: Merko Ehitus /ESKIIS

Selle suve lõpus andis Tartu vald rohelise tule Raadil Eesti Rahva Muuseumi (ERM) naabrusse kavandatavale uue elurajooni kavandamisele.

Teiste nõuete täitmise kõrval soovis vald, et uue elurajooni rajamiseks korraldataks esmalt arhitektuurivõistlus.

Nüüd on see tehtud ja hiljuti valis žürii Tartu valla Tila küla Erminurme tee 2, 4, 6 kinnistu korterelamute arhitektuurikonkursi võidutööks OÜ Põldme Arhitektuur kavandi, mille järgi kerkib paralleelselt ERMiga 12 uut maja esialgse kava kohaselt 244 uue korteriga.

Arhitektuurivõistluse žürii liikme, Tartu vallaarhitekti Egle Nõmmoja sõnul võitis töö seetõttu, et hoonete lahendus oli erisugune.

Väiksed ja suured kodud

Kõigis majades on erinevate tubade arvuga korterid, mis peaks Nõmm­oja hinnangul meelitama neisse majadesse elama ka eri tüüpi inimesi.

«Arendajatele on kasulikum teha selliseid maju, et terve kvartal on ühesuguseid kaste täis, nii on neile odavam, aga ühesuguste korterite ja trepikodade puhul kaob inimese jaoks kodutunne ära,» ütles Nõmmoja.

«Kuid kliendid on muutunud, oma-tunnetus on oluline ning sisse kulunud standardsete lahendustega ei lepita enam,» lisas Nõmmoja. Tema sõnul oligi teiste kavandite nõrk külg ühetaolisus, heal juhul olid majad eri värvi.

Žürii liige Tartu vallavanem Jarno Laur lisas, et võidutöö majad tegi huvitavamaks ka nende siselahendus, näiteks on neisse kavandatud poolkorrused.

Võidutöö autori arhitekt Janno Põldme sõnul oli kõige keerulisem see, et kindlasti tuleb alles jätta endisel sõjalennuväljal asuv lennukite seisuala kõrgete kaponiiride vahel.

Veel kiitis vallaarhitekt seda, et kavandi autor on parkimiskohad kavalalt laiali jaotanud, sest planeeringu järgi ei tohiks nende majade juurde tulla suuri n-ö parkimise massiive.

Võidutöö nõrkade külgedena nimetas ta mõningate rõdude paigutuse ning väliala vähese sidususe ERMi B-ala parklaga ehk sinna kuluks ära rohkem kergliiklusteid. Need puudused lahendatakse projekteerimise käigus.

Võidutöö autori arhitekt Janno Põldme sõnul oli kõige keerulisem see, et kindlasti tuleb alles jätta endisel sõjalennuväljal asuv lennukite seisuala kõrgete kaponiiride vahel. Kaponiiride vahele kavandas Põldme mänguväljaku, kaponiiride peal saavad lapsed talvel kelgutada-suusatada.

Ettevalmistus käib

Majad ehitab AS Merko Ehitus. Merko Ehituse Lõuna-Eesti osakonna juhataja Juhan Variku sõnul on veel vara öelda, millal ehitus algab ja kui palju selles uues elurajoonis korterid maksma lähevad. Praegu on käsil lubade taotlemine.

Erminurme tee 2, 4, 6 arhitektuurivõistlusel osalesid OÜ Paavo Kais, OÜ T. Sooväli, OÜ AT Arhitektuur ja OÜ Põldme Arhitektuur.

Žüriisse kuulusid ASi Merko Ehitus Lõuna-Eesti osakonna juht Juhan Varik, Tartu vallavanem Jarno Laur, arhitektid Jüri Siim ja Martin Aunin ning Tartu vallaarhitekt Egle Nõmmoja.

Uued majad asuvad ERMi taga põiki muuseumiga ja jäävad Tartu valla territooriumile.
Uued majad asuvad ERMi taga põiki muuseumiga ja jäävad Tartu valla territooriumile. Foto: Tpm
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles