Mängufilm «Talve» jõuab kohe pärast esilinastust Jõgevamaale (10)

Tartu Postimees
Copy
Margus Lepa kehastab Kiire tegelaskuju «Talve» filmis.
Margus Lepa kehastab Kiire tegelaskuju «Talve» filmis. Foto: Robert Lang

Oskar Lutsu Paunvere lugude põhjal valminud filmide reas viimane mängufilm «Talve» esilinastub 4. veebruaril Tallinnas. Seejärel linastub film 5. veebruaril filmi tegevuskohas Palamusel ning seejärel Jõgeva kultuurikeskuses. (ekslikult oli artiklis algselt kirjas info, et esilinastus toimub 6. veebruaril Jõgeval)

Oskar Lutsu ainetel valminud mängufilmi «Talve» stsenarist Martin Algus sõnas, et käis filmi algmaterjali, ehk Oskar Lutsu samanimelise teosega üsna vabalt ringi, sest pole sugugi selge, kas ja kui palju «Talvest» üldse rahvakirjaniku Oskar Lutsu sulega on kirjutatud.

«Üritame tabada ehedat lutsulikkust ja minna samasse ritta filmidega, mis varem on ilmunud,» rääkis Algus suvel filmivõtete tegemise ajal. «Žanriliselt on meie film draama-komöödia, sest Lutsuga seonduvalt oodatakse ikka huumorit, nii et sellest me ei pääse ja mõnuga kasutame seda teed.»

Mängufilmi «Talve» tegevus leiab aset 1942. aastal. Pärast punaste taandumist on Eestis kehtestatud Saksa kord. Vaatamata võimude vahetusele jääb inimloomus endiseks – armastatakse, pidutsetakse, tülitsetakse ja lepitakse. Lutsulikke vimkasid täis loo käivitab Arno Tali poja, Arnoldi, naasmine kodutallu. See sündmus puhub Paunvere noorte vahel lõkkele kirgliku armukolmnurga. Lõbusates intriigides on oluline koht ka vanemal põlvkonnal, kus Teele, Kiir ja teised armastatud tegelased omavahel hoogsalt maid jagavad.

Filmis astuvad üles ka algupärased Teele ja Kiir ehk Riina Hein ja Margus Lepa, samuti on näitlejate nimistus Henessi Schmidt, Karl Robert Saaremäe, Franz Malmsten, Saara Nüganen ja teised.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles