Teisel jõulupühal kõlab Jaani kirikus väntorelimuusika

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Väntorelid on Jaani kirikus kõlanud varemgi, näiteks mullu augustis toimunud Tartu rahvusvahelistel väntorelite suvepäevadel.
Väntorelid on Jaani kirikus kõlanud varemgi, näiteks mullu augustis toimunud Tartu rahvusvahelistel väntorelite suvepäevadel. Foto: Margus Ansu

Teisel jõulupühal ehk 25. detsembril toimub Tartus Jaani kirikus üks natuke teistmoodi jõulukontsert. Nimelt on kontserdi peategelaseks väntorel. 

Kontserdil esineb ansambel Tartu Väntorel, mille eestvedaja Ingrid Kalev kinnitas, et väntorel on jõululaulude ja klassikalise muusika esitamiseks väga sobiv pill ning just kirikus pääsevad väntoreli helid eriti hästi mõjule, sest kiriku kõlaruum on hästi suur.

Kalevi sõnul võiks kolmapäevane kontsert olla tore ja omamoodi vaheldus nii-öelda tavalistele jõulukontsertidele, seda enam, et esitusele tulev Eesti heliloojate looming  on unikaalne, kirjutatud just väntorelile ning peale Tartu Väntoreli neid palasid keegi teine ei esitagi.

Kontserdil esitab Tartu Väntorel nii kaunist aegumatut klassikat nagu «Panis Angelicus», «Valged jõulud», viise Mozarti «Võluflöödist», koraal J. S. Bachi loomingust kui ka värskeid palasid väntorelile Eesti autorite loomingu paremikust: «Sanctus» (U. Sisask, Eesti missa), «Ukuaru valss» (A. Pärt), «Mu süda, ärka üles» (C. Kreek).

Kontserdil esinevad Andres Alaru (kontrabass), Joonas Käsper (vokaal) ja Ingrid Kalev (väntorel Raffin 20/31). Väntoreli jõulukontsert algab Jaani kirikus 25. detsembril kell 12.30 ning sissepääs on prii.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles