FOTOD JA VIDEO Herman Simm sai Tartu vanglast välja (29)

Copy

Rohkem kui kümme aastat tagasi riigireetmises süüdi mõistetud endine kõrge riigiametnik ja riigisaladuse osakonna juhataja Herman Simm pääses täna hommikupoolikul Tartu vanglast taas vabadusse.

«Häid jõule teile kõigile,» ütles Simm autosse istudes ajakirjanikele. Rohkem kommentaare ta ei jaganud. 

Herman Simm on püüdnud vanglast ennetähtaegselt vabaneda ka varem, näiteks 2018. ja 2015. aastal.

Tänavu 5. detsembril avaldatud Tartu maakohtu määrus tõi välja, et mida raskemaid kuritegusid on inimeselt karta, seda väiksem peab tema ennetähtaegseks vabastamiseks olema nende aset leidmise tõenäosus. Herman Simmi puhul hindas kohus retsidiivsusriski väga madalaks. Kohus leidis, et Simmi ligipääs erinevale salastatud informatsioonile ning dokumentidele, mis võiks huvi pakkuda välisriikidele või nende organisatsioonidele, on ülimadal. Võimalikku retsidiivsusriski vähendab ka tema kõrge vanus ja tervislik seisund.

Kohus möönab Simmi poolt toime pandud tegu käsitledes, et süüdlane pani toime väga raske kuriteo ehk reetis oma riiki ja sünnimaad materiaalse kasu eest. Teo toimepanemise ajal olid karistusmäärad, võrreldes tänasega, tunduvalt leebemad, see aga ei tähenda kohtu hinnangul, et kui aastatetagune mõistetud karistus tundub praegustes oludes liialt leebe, siis tuleks ennetähtaegne vabastamine välistada.

Kohus määras Simmile katseaja kuni 18.03.2021. aastani, selleks perioodiks määras kohus talle ka allumise käitumiskontrollile, täiendavad kontrollnõuded ja –kohustused ning lisakohustused, mille eesmärk on uute kuritegude toimepanemise riski maandada ja süüdimõistetut distsiplineerida.

Simm vabastati karistuse kandmiselt peale kohtumääruse jõustumist. Üldine katseaeg hakkab kulgema samuti kohtumääruse jõustumisest alates ehk 20. detsembrist. Ennetähtaegse vabastamise tingimuste rikkumise korral pööratakse kandmata karistus uuesti reaalsele täitmisele.

Simm on kandnud reaalselt ära valdava osa reaalsest vangistusest ehk mõistetud 12 aastast ja 6 kuust 11 aastat ja 2 kuud.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles