Tormis murdunud puud lõhkusid mitu autot ja võtsid elektri

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Kolmapäeva õhtul kella viie paiku kukkus Melliste kandis sõitnud Eva Saare autole tuules murdunud puu, mis purustas sõiduki esiklaasi.
Kolmapäeva õhtul kella viie paiku kukkus Melliste kandis sõitnud Eva Saare autole tuules murdunud puu, mis purustas sõiduki esiklaasi. Foto: Eva Saar

Kolmapäeva õhtul lõõtsus kogu Eestis tugev tuul, Tartus ulatus tuulepuhangute kiirus üleeile õhtul kella seitsme paiku 25 meetrini sekundis. Päästeamet sai Tartumaale 47 ja Jõgevamaale 25 väljakutset, millest suurem osa oli seotud langenud puude või purunenud elektriliinidega. Eile kella nelja ajal pärastlõunal oli Tartu- ja Jõgevamaal vooluta veel ligi 900 majapidamist ja asutust.

Üks, kes kolmapäeval tugeva tuule tõttu õnnetusse sattus, oli kella viie paiku õhtul Tartust koju sõitnud Eva Saar. Melliste kandis märkas ta, et üks puu hakkab langema teele. «Selle ajaga ei jõua kõrvale põigata ega oluliselt ka pidurdada,» ütles Saar. Puu prantsatas esialgu kapotile, siis esiklaasi ning seejärel tema taga sõitnud autole. Seal puu ei peatunud, vaid jäi pidama alles pärast kokkupõrget kolmanda autoga. Õnneks keegi viga ei saanud.

Õnnelikud õnnetused

Kuna õues oli pime ning sadas ka vihma, olid liiklejad tähelepanelikud ja sõitsid lubatust aeglasemalt. Hoolimata rahulikust sõidustiilist ei õnnestunud puuga kokkupuute vältimiseks midagi ära teha. «See oli tohutu ehmatus,» sõnas Saar.

Lõuna päästekeskusele teadaolevalt juhtus Tartumaal tormi tõttu kolm tõsisemat õnnetust. Peale Eva Saare oma sai teinegi sõitev auto puuga pihta, nimelt Tartu vallas Salu külas. Ka selles õnnetuses pääsesid autos olnud inimesed ehmatusega. Kiirabi kontrollis nende tervist ja lubas nad koju. Päästjad eemaldasid murdunud puu autolt ja teelt.

Elva vallas sõitis auto otsa teele kukkunud puule. Õnnetuses purunes auto rehv ja velg, keegi viga ei saanud.

Tartus Võru tänaval murdis tuul suure puu parkinud autode peale.
Tartus Võru tänaval murdis tuul suure puu parkinud autode peale. Foto: Lõuna Päästekeskus

Tartus Võru tänaval kukkus puu kahe parkinud auto peale. Päästjad eemaldasid puu autodelt, inimesi õnnetuse ajal neis polnud.

Tormikahjustustest saadeti pilte ja vihjeid ka Tartu Postimehe toimetusele. Näiteks läksid lendu batuut, Coopi toidupoe ehitusplakat ja Rebase bussipeatuse katus.

Tormi kahjusid tunnetavad kõige rohkem aga need, kes elavad linnast eemal ning kes peavad elektrikatkestuste korral ootama tunde või isegi päevi, et toas tuli taas põlema panna. Eile pärastlõunal kella poole nelja ajal oli Elektrilevi katkestustekaardi kohaselt Tartu- ja Jõgevamaal elektrita 861 majapidamist ja asutust.

Elektrilevi käiduvaldkonna juht Andres Tõnissaar ütles, et Eesti on tavaolukorras kaetud operatiivvalmisolekus rikkemeeskondadega, neid on ligi 30. «Kui tavaolukorras tekib rike, jõuame sellele kohe reageerida terve Eesti ulatuses. 80 protsenti elektrikatkestustest saab likvideeritud kahe tunni jooksul,» sõnas ta.

Päevi elektrita

Kriisiolukorras on rikkeid ühel ajal kümneid kordi rohkem. Tõnissaare sõnul ilmestab kriisiolukorda ka see, et kuna elektriliine on rivist väljas palju rohkem, vähenevad ka sellevõrra ümberlülitamise võimalused teiste, ringliinide kaudu. «Arvuliselt saame neljapäeval elektri suurele osale küll tagasi toodud, kuid väiksemate, eriti üksikutesse metsataludesse viivate liinide parandamine võtab kahjuks aega veel mitmeid päevi – pessimistlikuma prognoosi kohaselt koguni esmaspäevani,» nentis Tõnissaar eile pärastlõunal.

Nii tormi ajal Lõuna päästekeskuse regionaalset staapi juhtinud korrapidaja Urmo Paju kui ka klimatoloog Ain Kallis sõnasid, et kolmapäeva õhtupoolikul tervet riiki räsinud torm oli võrreldes oktoobrikuise maruga leebem. Üleeilse tormi kohta tuli ilmateenistuselt teade paar päeva varem ja seetõttu oli nii päästjatel kui ka inimestel kodus rohkem aega maruks valmistuda.

Ka puhusid tugevad tuuled kõikjal üle Eesti ning nii olid politseile ja päästeametile laekuvad teated hajutatud. Tormisel õhtul olid väljas ka Lõuna prefektuuri abipolitseinikud, kes sõitsid mootorsaagidega ühe murdunud puu juurest teise juurde.

Maru rebis Tartus Rebase bussipeatuselt katuse.
Maru rebis Tartus Rebase bussipeatuselt katuse. Foto: Lugeja Foto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles