Tartu tüdruk võitis üleilmse inglise keele võistluse

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Anete Maremäe (paremal) saavutas rahvusvahelisel inglise keele võistlusel esikoha ja on õpetaja Sigrid Butlersi sõnul üks ta parimaid õpilasi.
Anete Maremäe (paremal) saavutas rahvusvahelisel inglise keele võistlusel esikoha ja on õpetaja Sigrid Butlersi sõnul üks ta parimaid õpilasi. Foto: Sille Annuk

Miina Härma gümnaasiumi 12DP klassi õpilane Anete Maremäe, kes pole kunagi grammatikareegleid õppinud, saavutas veebivõistlusel Best in English absoluutse esikoha, tulles ligi 16 500 õpilase hulgas maailma parimaks.

Anete Maremäe lähtub enda sõnul keele puhul peamiselt sisetundest ja testiks ta ei valmistunud. «Inglise keel algas meil teises klassis, aga ma hakkasin väga varakult ka ise inglise keeles lugema,» ütles ta. Ta soovitas inglise keeles lugemist teistelegi, kes seda keelt hästi osata tahavad, nii näeb keelekasutust ja saab uut sõnavara. Praegu on tal pooleli näiteks Terry Hayesi krimipõnevik «I am Pilgrim».

Ihkab olümpiale

Miina Härma kooli inglise keele õpetaja Sigrid Butlersi sõnul on Maremäe lihtsalt suurepärane ja tema üks parimaid õpilasi, kuid ta kiidab ka teisi osavõtjaid, teiste hulgas 8. klassis käivat Ats Johannes Kaupa, kes tegi täpselt sama testi ja sai samuti saja parima hulka.

Pärast testi lõppu nägi Maremäe, et maksimumist jäi puudu neli punkti. Ta tegi testi nii hästi, kui oskas, ning aimab, kust vead võisid tulla. ​«Teadsin, et saan hea koha, kui mulle korraldajad helistasid,» ütles Maremäe. Testi parimad sooritajad saavad auhinnaks kahenädalase keelelaagri Kanadas, kuid midagi täpsemat pole reisi kohta veel räägitud. Reisi ootab Maremäe väga.

Võiks ju arvata, et nii hea tulemusega abiturient vaatab sügisest inglise filoloogia õppimise poole. Nii see pole. Et Maremäe tegeleb ka vibulaskmisega, tahab ta pärast gümnaasiumi lõpetamist hoopis võtta aega, et spordile pühenduda ja olümpiale jõuda.

Suur konkurents

Härma kooli õpilased võtsid testist osa esimest korda ja see pani kogu kooli proovile, sest kord on karm: kõik peavad alustama ühel ajal, tegema testi sülearvutis ja internetiühendus ei tohi alt vedada. Kool kavandab tulevastel aastatel samuti suunata õpilasi testi tegema, sealhulgas kindlasti ka põhikooliõpilasi, et nad saaksid võistluskogemuse.

Härma gümnaasiumist võistles ligi 80 õpilast, neist esimese saja hulka tulid Agur Sell, Uku Andreas Reigo, Liis Siigur ja Ats Johannes Kaup.

29. novembril aset leidnud võistlusel oli osavõtjaid ligi 25 riigist. Võistlus on mõeldud 14–19-aastastele õpilastele, tänavu võttis sellest osa üle maailma 624 kooli.

Tartu linnavalitsuse haridusosakond korraldab silmapaistvatele õpilastele igal aastal vastuvõtu. Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave ütles, et kuna selline üritus just hiljaaegu oli, saab Maremäe linnalt tunnustuse tõenäoliselt järgmisel sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles