Professor Andres Metspalu: olen alati soovinud mõtestada küsimusi, mis inimkonna ees seisavad

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Andres Metspalu.
Andres Metspalu. Foto: Sille Annuk

Rahvusvaheline Euroopa Liikumine andis 19. detsembril Tallinnas Vabal Laval üle aasta eurooplase tiitli, mille pälvis Eesti geeniteadlane Andres Metspalu.

Aunimetuse vastuvõtmisel ütles professor Metspalu, et teadlasena on ta alati soovinud aidata mõista ja mõtestada küsimusi, mis inimkonna ees seisavad.

Andres Metspalu tiitlit vastu võttes.
Andres Metspalu tiitlit vastu võttes. Foto: Raigo Pajula

«Hea teaduse alus on avatus ja mõttevabadus ning just need on väärtused, mille eest Euroopa seisab,» sõnas Metspalu. «Viimased 15 aastat Euroopa Liidus on olnud Eesti teaduse jaoks erakordselt viljakad ning mul on hea meel, et olen saanud sellele mitmel viisil kaasa aidata.»

Euroopa Liikumine on auhinda välja andnud alates 2005. aastast ning sellega tunnustatakse eestlasi, kes on andnud väärika panuse Eesti ja Euroopa suhete kujundamisse, toetanud kodanikuühiskonna arengut ning aidanud suurendada Eesti ühiskonna teadlikkust Euroopast.

Kandidaatide nimekirja koostas kümneliikmeline žürii, kuhu kuulusid esindajad eri eluvaldkondadest, sealhulgas poliitikast, sotsiaalvaldkonnast ning vabaühendustest. Žürii valis nimekirjast hääletuse teel välja kolm lõppvooru pääsenud kandidaati. Need kolm nime avaldati Euroopa Liikumise veebisaidil ning oma lemmikule said hääle anda kõik soovijad. Võitjaks osutus enim hääli saanud kandidaat.

Aunimetuse saajate seas on seni olnud nii poliitikuid, kultuuritegelasi kui ka kodanikuühiskonna eestvedajaid.

Rahvusvaheline Euroopa Liikumine on suurim üleeuroopaline Euroopa-meelsete organisatsioonide võrgustik 30 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles