Verekeskuses napib verd, doonorid on enne pühi väga oodatud

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Vaikeluhetk TÜ kliinikumi verekeskuses.
Vaikeluhetk TÜ kliinikumi verekeskuses. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus pöördub doonorite poole palvega tulla veel enne pühi verd loovutama. Verekeskuse direktor Helve König ütles, et mõnede veregruppidega on nad suures mures, kuna praegu napib A- ja B-grupi reesus positiivset verd ning 0-grupi reesus negatiivset verd.

«Loomulikult ootame täiendust kõikide veregruppide osas,» kinnitas König.

Tööpäev oli verekeskuses pühapäeval, aga esmaspäevalgi, 23. detsembril saab verd anda kella 8 kuni 12ni.

Aasta lõpul, 30. detsembril on vereloovutajad oodatud kella 8 kuni 17ni ning 31. detsembril kella 8 kuni 12-ni.

Aega varuda tund

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus asub L. Puusepa 8, B-korpuse esimesel korrusel. Kõige mugavam on verekeskusesse pääseda N. Lunini põik tänava poole jäävast uksest.

Doonor peab olema terve, vähemalt 50 kilo kaaluv 18- kuni 65-aastane Eesti Vabariigi kodanik või ka mittekodanik, kes omab kehtivat elamisluba vähemalt kolm viimast kuud.

Verd annetama tulles on mõistlik varuda aega umbes tund. Enne vere andmist määratakse näpuotsa veretilgast vere hemoglobiinisisaldus ning arst kontrollib doonori tervist, talle olulisi küsimusi esitades. Vereloovutamisele kulub kuni 10 minutit ja üks veredoos on 450 milliliitrit, võetav kogus ei kahjusta doonori tervist.

Pärast protseduuri ei ole hea kohe edasi tormata, vaid pisut puhata ja palju juua.

Häid pühi kõigile

Verekeskuse direktor Helve König ütles, et nende andmebaasis on ligi 9000 doonori andmed, neist mitmekordseid vereloovutajaid on 7000 ringis. 

Helve König tänab kõiki annetajaid, sest nende abi on hindamatu, ja soovib kõigile inimestele häid lähenevaid pühi ning õnnelikku aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles