Ilmateenistus kuulutab tormi lähenemist. Kas Tartu on valmis?

, Postimehe ajakirjanduskooli praktikant
Copy
Tuul võib murda puid
Tuul võib murda puid Foto: Margus Ansu

Ilmateenistus andis kolmapäevaks kogu Eestile teise taseme tormihoiatuse. Prognoosi kohaselt peaks torm Tartusse jõudma õhtul. Siis võib tugev tuul murda puid ja põhjustada elektrikatkestusi. 

Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna kriisireguleerimise peaspetsialist Evelin Uibokand rõhutas, et esmajärjekorras peaks iga inimene ise ilmaprognoosi jälgima ning võtma seda tõsiselt, kui ilmateenistus annab tormihoiatuse. Samas kinnitas ta, et ilmaennustust jälgivad ka mitmed ametkonnad, seal hulgas linnavalitsus. Kindlasti on tavatute ilmaoludega valmis rinda pistma päästjad, politseinikud ja Elektrilevi töötajad.

Valmis on ka Tartu linnavalitsuse kriisimeeskond, mille liikmed on tormi ajal pidevalt omavahel kontaktis ning asuvad kooskõlastatult tegutsema, kui saavad signaale olulistest muutustest. Ennekõike puudutab nende töö valdkondi, mis on seotud inimeste teavitamisega, ühistranspordi ja linnaruumiga.

Uibokandi sõnul on linnas tormi puhuks tegevusplaan läbi mõeldud ning sellest teavitatud linnavalitsuse allasutusi. «Praegu eraldi tegevusi meil käsil pole. Kõige tähtsam on, et kriisimeeskonna liikmed oleksid võrdselt informeeritud sellest, milline on edasine prognoos, kas kõik teenused toimivad ning kes võivad olla esmased abivajajad,» lausus ta.

Ehkki 18. detsembri kohta antud tormihoiatus on olnud tõsine, avaldas Uibokand lootust, et Tartu linnas olud kriitiliseks või eluohtlikuks ei muutu. «Meie soovitus linlastele on, et mõelge enda kodudes ja töökohtades läbi, mis te teete, kui elekter ära läheb. Jälgida tuleb, et oleks varutud joogivett, midagi süüa, vajadusel võiks autol paagi kütust täis tankida. Kui igaüks ise võimalikult hästi valmistub, on abivajajaid vähem ja nii jõuab abi ka nendeni kiiremini, kes seda kõige rohkem vajavad,» lausus Uibokand.

Kui keegi märkab tormis tekkivat olukorda, mis võib ühel või teisel moel kujutada ohtu inimeste elule, tervisele või varale, siis tuleks sellest tead anda hädaabinumbril 112. Teateid tänavatel või parkides murdunud puude kohta on Tartus oodatud infotelefonile 1789, mis töötab õhtul kella 20ni. Hilisemal kellaajal saab jätta teated automaatvastajale, ent sel juhul tasub silmas pidada, et teatele reageeritakse alles järgmisel päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles