Peipsi rasvane kuldkala kipub taas toidulaualt minema ujuma (1)

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Peipsi kalurite mõrrad olid sel suvel rääbist täis, kuid järgmistel aastatel ähvardavad lubatud püügikogused järjest kahaneda.
Peipsi kalurite mõrrad olid sel suvel rääbist täis, kuid järgmistel aastatel ähvardavad lubatud püügikogused järjest kahaneda. Foto: Kristjan Teedema

Suvel nentisid Peipsi kalurid, et seis selle rasvase kalakesega ei tundu olevat kõige parem: mõõdule vastavaid rääbiseid mõrdadesse jagus, kuid väiksemaid ehk järelkasvu püünistes tänavu peaaegu polnud. Teadlaste katsepüügid on kinnitanud sama ning nii tohivad Eesti kalurid Peipsist järgmisel aastal püüda 170 tonni rääbist, mida on 155 tonni vähem kui tänavu.

Pikalt madalseisus olnud rääbisevarud hakkasid vaikselt taastuma selle kümnendi alguses. Vahepeal oli selle kala püük täiesti keelatud, kuid 2011. aastal lubati kastmõrrad taas järve viia ning 2018. aastal tohtisid kalurid püüda lausa 400 tonni rääbist. Tänavuseks aastaks vähenes kvoot 75 tonni võrra ning nagu näha, läheb olukord aina nutusemaks.

Rääbisevaru seis on kesine, tõdes maaeluministeeriumi nõunik Iiris Saluri ja lisas, et rääbise arvukuse suurenemist Peipsi järves ei ole 2017.–2018. aastal täheldatud, põhjuseks ilmselt nii halvad kudemistingimused kui ka röövkalade arvukus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles