Tartu tervisekeskuses hakkavad lapsed ja noorukid saama vaimse tervise abi

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tartu tervisekeskus Annelinnas Mõisavahe tänavas.
Tartu tervisekeskus Annelinnas Mõisavahe tänavas. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kliinikum avab 2. jaanuaril 2020 Tartu tervisekeskuses Mõisavahe tänaval laste ja noorukite vaimse tervise ambulatoorsed vastuvõtud, eesmärgiga suurendada niisuguse abi kättesaadavust.

Tartu tervisekeskuse esimene hoone perearstikabinettide ja muude terviseteenustega avati tänavu septembris, nüüd hakkab valmis saama teine hoone.

Psühhiaatriakliiniku arst-õppejõud Reigo Reppo sõnul teadvustatakse ühiskonnas aina paremini, et vaimse tervise murede korral tuleb abi otsida varakult, võimalikke lisanduvaid probleeme ennetades.

«Seetõttu on ootused nii laste ja noorukite vaimse tervise keskusele kui ka abivajajate hulk järjest suuremad,» lisas ta.

Laste ja noorukite vaimse tervise keskuse psühhiaater Reigo Reppo ja vanemõde Kersti Treial.
Laste ja noorukite vaimse tervise keskuse psühhiaater Reigo Reppo ja vanemõde Kersti Treial. Foto: Andres Tennus

Tartu tervisekeskuses (Mõisavahe 34c) hakkavad uuel aastal iga tööpäev patsiente vastu võtma neli vaimse tervise õde, lisaks psühhiaatrid, psühholoogid ning logopeedid. Vajadusel pakub abi psühhiaatriakliiniku sotsiaaltöötaja. Enamasti leiabki lapse või nooruki esmane vastuvõtt aset just vaimse tervise õe juures, kes hindab, millist abi noor vajab. Et kas see on psühhiaatri vastuvõtt, uuringud, sotsiaalhoolekande või hoopis kooli toetus.

Tartu ülikooli kliinikumi ravijuht Andres Kotsar ütles, et raviasutuse teenused tasub alati viia patsientidele lähemale. «Annelinnas elab suur osa tartlastest, mistõttu on psühhiaatriakliiniku ambulatoorsetel vastuvõttudel sealses tervisekeskuses väga praktiline põhjus,» selgitas ta.

Laste ja noorukite vaimse tervise kabinetid teevad nii Tartus kui ka terves Lõuna-Eestis vajalikku tööd ning meeskonnatöö võimaldab muuta raviprotsesse kiiremaks.

TÜK ravijuht Andres Kotsar.
TÜK ravijuht Andres Kotsar. Foto: Kristjan Teedema

«Vaimse tervise meeskonna vastuvõtud on korraldatud nii, et vaimse tervise õed, psühholoogid ja logopeedid teevad enne psühhiaatri vastuvõtule jõudmist ära vajalikud uuringud ning psühhiaater osaleb raviprotsessis meeskondliku arutelu kaudu juba enne, kui on isiklikult patsiendiga kohtunud. Kõik see tähendab patsiendile kiiremat diagnoosi ja ravini jõudmist,» selgitas ravijuht Andres Kotsar.

Nii Tartu ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku kui ka Tartu tervisekeskuse vaimse tervise vastuvõttudele saab aja broneerida kliinikumi etteregistreerimiskeskuse telefonil 731 9100, kliinikumi kodulehe, ePatsiendi või üleriigilise digiregistratuuri kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles