Jõulude ootuseks sobib hästi ka Astor Piazzolla suur tango

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Olja Raudonen ja Jaak Lutsoja.
Olja Raudonen ja Jaak Lutsoja. Foto: Erakogu/montaaž

19. detsembril Tartu ülikooli aulas aset leidev kontsert kannab pealkirja «Le grand Tango». See on inspireeritud Argentiina tango kuninga Astor Piazzolla loomingust, kuna just «Le grand Tango» on tema üks tuntumaid teoseid. Lavale astuvad tšellist Olja Raudonen ja akordionist Jaak Lutsoja.

Mõlemad muusikud kinnitavad, et soov mängida «Le grand Tangot» on olnud neil mõlemal, ja et varem on nad esitanud seda teost teiste lavapartneritega.

Kuna Olja Raudoneni ja Jaak Lutsoja koosmusitseerimine just algas, siis kõlab Piazzolla teos Tartu ülikooli aulas loodetavasti vägagi värskelt. Proovis koosmusitseerimine on nende sõnul olnud väga nauditav, ja nad ise ootavad neljapäeva õhtut juba pikisilmi.

«Kui rääkida «Le grand Tangost», siis see on eriline teos tõesti,» kirjeldas Jaak Lutsoja. «Juba selle pikkus – 12 minutit – sunnib teda võtma kui suurteost. Ja kuna ma olen mänginud Piazzolla loomingut palju, siis võin öelda, et just selles loos on eriline vägi. Seal on palju osasid erinevate tempodega, aga selles on ka moodsat helikeelt, ja ma ei usu et leidub inimest keda see kirg ei puuduta.»

Jaak Lutsoja.
Jaak Lutsoja. Foto: Erakogu

Lisaks Astor Piazzolla teostele tuleb ettekandmisele akordionist Jaak Lutsoja enda looming, mis on pärit tema 2010. aastal ilmunud autoriplaadilt «Contrarian Grooving».

«Ma ei pea end kindlasti heliloojaks, kuid kui Eestis algas majandussurutis ning tööd ei olnud, proovisin täide viia oma unistuse ning kirjutasin muusikat,» rääkis Lutsoja veel. Paari kuuga valminud materjalist saigi kokku see CD «Contrarian Grooving», mis on valitud kaks korda üle-euroopalise jazzraadio nädalaplaadiks.

Eesseisval kontserdil kõlavad plaadilt Jaak Lutsoja teosed «Juggler», «New Story» ja «Cocoon».

Olja Raudonen, kes neid lugusid nüüd esmakordselt esitab, ütles: «Te kuulake tähelepanelikult näiteks teost «Cocoon», ja veendute, et seal elab maailma ilu!»

Jaak Lutsoja armastus akordioni vastu algas viieaastaselt siis, kui tema vanaema akordionit mängis, ja talle pilli kinkis. Nüüd on ta Eestimaal väga tuntud akordionist, kelle repertuaaris on lugematu arv kõige mitmekesisemates stiilides palasid ja suurteoseid.

Jaak Lutsojat seob Tartuga tihe kontserdielu, samuti teater Vanemuine, kus tänavu kevadel esietendus ballett «Armastuse tango ehk aegade lõpus» Jaagu akordionimuusikaga ja live-elektroonikaga. 

Tangomuusika on üle kogu maailma ülimalt populaarne, tango puudutab igat inimhinge.

Olja Raudonen on aktiivselt tegutsev soolotšellist ja kammermuusik, kes igapäevaselt töötab Vanemuise sümfooniaorkestris.

Olja Raudonen.
Olja Raudonen. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles