30 aastat tagasi tuli kokku demokraatlikult valitud Tartu volikogu

Copy
Esimene Tartu volikogu, kuid mitte täielikus koosseisus.
Esimene Tartu volikogu, kuid mitte täielikus koosseisus. Foto: Volikogu arhiiv

30 aastat tagasi, 15. detsembril 1989 tuli kokku Tartu linnavolikogu esimene pärast teist maailmasõda demokraatlikult valitud koosseis.

Praeguse linnavolikogu kantselei peaspetsialist Aune Rumm teatas, et esimese volikogu valisid tartlased 10. detsembril 1989. «Eesti Vabariigi taastamiseni jäi toona veel ligi kaks aastat, kuid kohalikud valimised toimusid sellele vaatamata juba demokraatlikult,» lisas ta. «Valimas käis 67,1 protsenti hääleõiguslikest Tartu elanikest, 49 volikogu liiget valiti 145 kandidaadi seast.»

Linnavolikogu esimeheks sai ainsa naisena volikokku valitud jurist Aino-Eevi Lukas (29. juuli 1930 – 5. detsember 2019). Esimese volikogu neli tööaastat langesid kokku Eesti ajaloos murranguliste sündmustega. Tegeleda tuli omavalitsuse õigusliku järjepidevuse ja seadusloome, turumajandusele ülemineku, omandireformi, Tartu välissuhetele aluse panemise ja paljude muude teemadega.

Praegune volikogu esimees Aadu Must meenutas, et tööd oli palju ning otsuseid pidi langetama kiiresti ja julgelt. «Linnaelu tuli uut moodi käima panna, kogemusi värskel volikogul selleks palju ei olnud, suurt tahtmist ja valmidust pühendada oma aega ja energiat aga seda enam,» lisas ta.

30 aastat tagasi valitud volinikest on ka praegu linnavolikogu liikmed Aadu Must, Jüri Kõre ja Vahur Kalmre, komisjonides tegutsevad Jüri Ginter, Väino Kull ja Olev Raju.

Volikogu aastapäeva tähistatakse 20. detsembril kell 15 raekoja saalis linnavolikogu esimehe Aadu Musta vastuvõtuga, kuhu on palutud kõik esimese koosseisu liikmed, samuti praegused volinikud ja linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles