Epeesid välgutanud neidude hulgas tegi kõige võidukama torke üllataja

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Turu tänava spordihoones Tartus kõlksusid ja välkusid hommikust õhtuni mõõgad, täpsemini epeed. Venemaa, Leedu, Läti ja Eesti neiud vanuses kuni 17 aastat ehk kadetid vehklesid Mercury Cupi nimelisel turniiril, mis tuli spordihuviliste ette 25. korda. Esimeseks tuli üllatuslikult tallinlanna Vanessa Ber.

Võistlema registreeritud 60 noorsportlase hulgast pääsesid poolfinaalidesse Erika Babenko Daugavpilsi spordikoolist ja tartlanna Gabriela Truuse vehklemisklubist Põhjakotkas ning Karoliina Velleste klubist Tallinna Mõõk ja Vanessa Ber vehklemisklubist IREM.

Tantsijad ja finalistid

Enne poolfinaale ja ka enne finaali võtsid 750-grammiste mõõkadega torgata üritamistest spordisaali tekkinud pingeid maha Tartu DanceActi tantsijad.

Finaalist jäi välja ja jagas koos Vellestega kolmandat kohta Truuse, kes on praegu naiskadettide Eesti edetabeli esimene (Velleste on seitsmes). Truuse esimene lohutaja oli tema treener Anatoli Jasnov.

Kahe finaali jõudnud neiu, Babenko (Läti edetabeli koht teadmata) ja Beri (edetabelis jagab üheksandat kohta) heitlus edenes tasavägiselt, nii et esimese kolmandiku lõpuks oli Ber teinud kuus ja Babenko viis edukat torget. Teise kolmandiku kaks esimest minutit möödusid Babenko edu tähe all. Kui aga aega oli jäänud vaid minut, võttis Ber end kokku ja asus võidurõõmsa karjatuse saatel võistlust juhtima.

Finalistid kolmandat kolmandikku ei vajanud. Üsna lõpus tekkis heitlusesse närviline olukord, sest masinavärk fikseeris kahel korral järjest duubeltorke - mõlemad sportlased tabasid teist täpselt samal ajal. Ühel hetkel tekkis vehklemisse pisike paus, sest Ber kükitas mõneks sekundiks. Võistluse jätkudes tegi Ber lätlannale parema külje sisse võiduka torke, kui kolmandiku lõpuni oli 18 sekundit.

Võitja ja kuulsused

«Ma arvan, et võitsin tänu oma rahulikkusele,» ütles Ber. «Peamine on mitte mõelda ainult võitmisele, vaid tuleb lihtsalt teha seda, mis meeldib, ja teha seda võimalikult hästi,» ütles võidukas Vanessa Ber.

Mõneks sekundiks kükitamist põhjendas ta sellega, et tal oli paha olla, sest hingata oli raske. «Mul on seda varemgi ette tulnud, nii et - normaalne,» lisas ta.

Võistlust jälgisid kõrvuti pingil kaks vehklemiskuulsust, tartlane Rein Kamarik (80) ja tallinlane Tõnu Nurk (75). Nad mõlemad kuuluvad spordiseltsi Põhjakotkas juhatusse. «Natuke üllatav oli, sest võitja ei kuulu esivehklejate hulka, aga võit on võit,» ütles Nurk. «Täna oli tema päev, ta oli täna kõige parem.»

Kommentaar öeldud, astus ta pjedestaali poole parimale kaheksale diplomeid ja autasusid üle andma.

Vehklemisklubi Põhjakotkas korraldatud turniiri jälgis lõpuni kahekordne maailmameister epeevehklemises Nikolai Novosjolov. Talle andis põhjust Tartu spordihoonesse Turu tänavas tulla tütre Luiza osalemine. Lõpuprotokollis sai Luiza Novosjolova (Eesti edetabelis jagab üheksandat kohta) klubist Le Glaive kirja üheksanda koha ja autasustatute rivvi seekord ei mahtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles