Galerii: jõululaadal kauplejad pakkusid mitme maitsega mett ja midagi muudki

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Jõulukaubanduse haripunkti nägu on Tartus aastaid kujundanud kesklinnas peetav jõululaat. Tänavune kaupade valik ulatus moosi- ja lihapirukatest lambakujuliste patjadeni; praejuustust, millesse on oma osa andnud lehm ja kits, eriliste meteni, milles tiivuliste meemeistrite tegevuse tulemusse on inimesed tavatuid maitseid lisanud.

Keskpäeval oli laadal rahvast parajalt palju, nii et vaatamata oma eakohasele pikkusele hakkas teiste hulgas silma kaheksa-aastane Robin. Ta ostis isevärki juusturulli, mida võib süüa niisama, aga veel paremini maitseb see siis, kui kuuma kuiva panniga kuldseks küpsetada. Nii õpetas poissi ja tema saatjat leti taga Aita Raudkivi, kes on Kalamatsi meierei (Järvamaa, Esna) perenaine.

Siin-seal lõhnas glögi ja suitsetatud liha järele. Ühe telgi juurest lendus ümbrusesse grillimise aroome ja väheke suitsu. Zonta naised kogusid jämedate ja peenikeste vorstide pruunistamisega raha perevägivalla ohvriteks kujunenud naiste ja laste toetuseks.

Kaubalettide vahel kõndis ringi jõuluvana, kellel oli käes väike latern ja maiustuste kott. Ta jagas lastele kommi ja lasi ennast koos nendega või ka üksi pildistada. Kusjuures raha ta selle eest ei küsinud. Kas jõuluvanal on kavas midagi osta? «Jah,» ütles ta. «Panin silma meele peale.»

Kümmekond sammu eemal oli üles seatud Meemeistrite lett, millel kõrguva erineva maitsega mee purkide ja purgikeste virn võttis silmad kirjuks. Kõige pealmised neist olid purgid, mille peal sildid «Jõulumees», «Must mees» ja «Metsamees».

Kristi ja Raul Terep, kes on tartlased, aga tegutsevad koos mesilastega Põltsamaa ümbruses, selgitasid leti taga, et esimeses neist purkidest on meele jõulumaitseks lisatud jõhvikat, pohla ja kaneeli. Teises on lisandiks must küüslauk ja kolmandas kuusekasvumahl.

Jõuluvana ei olnud jõululaadal ainuke habemik. Üks neist teistest, politoloog Karmo Tüür tõttas Rüütli tänaval tegutseva õllepoe Gambrinuse suunas, käes kilekott äsja laadalt ostetud jõulupärjaga. Ta lubas selle viia koju, aga mitte õllepoe kundede silma alla, sest seal on pärg juba olemas.

Kõikidel neil, kes olid täna kesklinna jõululaada ajal mujal ega saanud sealset head-paremat näha, ostmisest rääkimata, on võimalus minna juba homme, kolmandal advendil Eesti Rahva Muuseumi. Seal peaks ERMi andmeil kell 10–16 ostjaid pikisilmi ootama 166 kauplejat, kellest 64 pakuvad ehedat kodumaist toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles