Miks siseminister Mart Helme rääkis Ihaste tulekahju kohta üksikasju, mille avalikustamisest ametkonnad hoiduvad? (38)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Mart Helme Kanal 2 uudistesaates «Reporter» 11. detsembril.
Mart Helme Kanal 2 uudistesaates «Reporter» 11. detsembril. Foto: «Reporter» / Kanal 2

Päästeameti ja prokuratuuri esindajad keeldusid uurimise varajasele staadiumile viidates kolmapäevasel pressikonverentsil avalikustamast Ihastes viieliikmelise pere elu nõudnud tulekahju üksikasju. Muu hulgas jäeti ütlemata, kust täpselt hukkunud hoones leiti ja mida sellest võiks toimunu kohta välja lugeda.

Selles valguses mõjus üllatavalt sama päeva õhtul Kanal 2 uudistesaates olnud siseminister Mart Helme sõnavõtt, mis andis asjaoludest märksa üksikasjalikuma ülevaate.

Äsjase traagilise põlengu puhul on üks olulisimaid küsimusi olnud, miks terve viieliikmeline perekond põlevasse hoonesse jäi ega suutnud leekide eest pääseda. Üks näitaja, mis sellele küsimusele võiks aidata vastata, on kehade asukoht leidmise hetkel. Seda aga pole tahtnud uurijad spekulatsioonide vältimiseks seni avalikkuse ees täpsustada.

Pressikonverentsil selgitasid päästeameti peadirektor Kuno Tammearu ja Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos, et ei avalikusta, millises järjekorras ning kus leiti tulekahjus hukkunud pereliikmed ning kas surm saabus vingumürgistuse tagajärjel või mitte. Klaos lubas, et sündmuse põhjused tehakse teatavaks pärast uurimise lõppu.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius lisas, et sündmuse liiga detailne kirjeldamine põlenguga samal päeval võinuks põhjustada hukkunu lähedastele lisakannatusi ning seetõttu otsustati, et esialgu detailidest rääkimist vältida.

«Kindlasti on kõigi uurimisega seotud ametiasutuste huvi selles, et anda sündmusest võimalikult kiiresti võimalikult täpne ülevaade, kuid sellisel juhul peab olema kindel, et välja öeldud info ka tõele vastab. Seetõttu ongi mõistlikum detailid täpsustada siis, kui asjaolud on selged,» lausus Sinkevicius.

Siseminister Mart Helme jutt tele-eetris eirab juhtumit uurivate spetsialistide otsust. Nimelt märkis ta avameelselt, et tema teada leiti üks pereliige maja sees olevalt trepilt ning ülejäänud teiselt korruselt magamistoast. Ka arvas Helme, et surma põhjuseks oli vingumürgistus.

Tekib küsimus, miks siseminister otsustas eirata talle alluvate ametite spetsialistide ametialast valikut ja kuivõrd hästi ta tegelikult juhtunu asjaoludest teadlik sai olla.

Päästeameti kommunikatsiooninõunik Berit-Helena Lamp selgitas, et pressikonverentsil antud info detailsuse aste oli kokku lepitud kriminaalmenetlust juhtiva ringkonnaprokuratuuriga. Samas lisas ta, et sääraste traagiliste juhtumite puhul annab päästeamet alati ülevaate ka siseministrile.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik ei osanud öelda, kas Helme jagas uudistesaatele infot sellest, mida oli kuulnud päästeametist, või rääkis ta ümber seda, mis oli jõudnud temani meediakanalite kaudu. Ka ei olnud ta kursis, kas päästeamet ja prokuratuur olid siseministrile märku andnud, et esialgu detailseid ükskikasju ei avalikustata.

Siseminister Mart Helmet polnud võimalik tänase päeva jooksul telefonitsi tabada. Tema nõunik Erki Helemäe sõnas, et ministril on täna kuni hiliste õhtutundideni kohtumised, ning palus küsimused saata kirjalikult. Nõuniku hinnangul saab minister neile vastata ilmselt homme.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles