Tigutorn valmis arvatust lihtsamalt

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere kontoritöötajate tehtud Tigutorn on päris ehitisega üsna sarnane, kuigi korruseid viitsisid meisterdajad kõvasti vähem ehitada ning kuuskedest on selle ümbruses samuti puudu.
Pere kontoritöötajate tehtud Tigutorn on päris ehitisega üsna sarnane, kuigi korruseid viitsisid meisterdajad kõvasti vähem ehitada ning kuuskedest on selle ümbruses samuti puudu. Foto: Margus Ansu

Selle aasta ainus võistlusele saadetud piparkoogimaja Tigutorn jäi alguses pisut tähelepanuta, sest kaasas olevas kirjas oli suurelt ASi Pere logo. Pagarid ja kondiitrid peavadki ju oskama hästi küpsetada.

Kirja süvenedes selgus aga, et kõrge torni panid kokku mitte asjatundjad, vaid hoopis Pere kontoritöötajad Tea Sikk, Kaire Kivirähk, Triinu Küla ja Gunnar Raud, kes peavad tehnoloogi, tootejuhi ja müügiesindaja ametit.

Kaire Kivirähk rääkis, et esialgu mõtlesid nad kogu tehnoloogia ikka tunduvalt keerulisemaks, kui lõpuks hea tulemuse saamiseks vaja oli. «Me arvasime, et kaared peaks vormi peal küpsetama,» jutustas Kivirähk esimestest ebaõnnestunud katsetustest.

Tainas hakkas soojenedes vormi peal aga sulama ja vajus ära.

Lõpuks selgus, et kui panna kuum, just ahjust tulnud pehme piparkook tainarulli peale jahtuma, siis võtab ta õige kuju kõige lihtsamalt.

Valmis koogitükid kleebiti kokku ja majake kaunistati ohtralt, nii et esmamulje on, nagu oleks terve 35 sentimeetri kõrgune torn valminud ühes tükis.

Mõte Tigutorn-piparkooki küpsetada tuli seltskonnal tegelikult juba eelmisel aastal. Siis läks aga kiireks, sest võistluse lõpuni oli vaid mõni päev ja plaan jäigi järgmist aastat ootama.

Tartu tuntud hoonetest on varasematel aastatel meie piparkoogivõistlusele küpsetisena saadetud ka raekoda ja ülikooli peahoone.

Tigutorn!

Kaire tuli heale mõttele,
Gunnar – Tigutorni võttele.
Kokku oli panna vaja
hästi pikk ja keeruline
maja.
Tea vaatas torni üle,
tornil pikkust terve süle.
Triinu tegi palju lund,
ise nägi talvest und!
Postimehe võistlusel
vaja loovat mõttemeelt –
arutleda, pingutada,
maja tainast keerutada.
Kõige-kõige vingem torn –
see on Tartus Tigutorn!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles