Fotod: vaata, millised jõulupuud on ehitud Tartumaa vallakeskustes

Copy
Elva valla jõulupuu on nulg, mis toodi kohale Peedult. Nulu omanik soovis puu eemaldada ja esitas vallavalitsusele raieloa taotluse, kuna puu oli hoonetele ohtlikult lähedal. Üheskoos vallavalitsusega otsustati siiski, et puul lastakse kasvada jõuludeni ning tuuakse siis Elva keskväljakule.
Elva valla jõulupuu on nulg, mis toodi kohale Peedult. Nulu omanik soovis puu eemaldada ja esitas vallavalitsusele raieloa taotluse, kuna puu oli hoonetele ohtlikult lähedal. Üheskoos vallavalitsusega otsustati siiski, et puul lastakse kasvada jõuludeni ning tuuakse siis Elva keskväljakule. Foto: Margus Ansu

Vihma ladistas ning kõle tuul puges kontide vahele, kui asusime laupäeva õhtul koos fotograaf Margus Ansuga missioonile, mille eesmärk oli üles pildistada kõigi seitsme Tartumaa valla nii-öelda esindusjõulupuu.

Esindusjõulupuuna defineerisime valla keskuses asuva jõulutuledes puu. Mõistagi on kohalike omavalituste ehitud puid maakonna teisteski külades ja alevites, kuid valimisse otsustasime jätta just keskused: Alatskivi (Peipsiääre vald), Kõrveküla (Tartu vald), Nõo (Nõo vald), Elva (Elva vald), Ülenurme (Kambja vald), Luunja (Luunja vald) ja Kurepalu (Kastre vald).

Tõsi, viimase puhul tõdes valla kultuuri- ja teabespetsialist Rasmus Toompere, et Kurepalus ehitud jõulupuud ei olegi, need asuvad Võnnus, Mellistel ja Roiul. Neist kolmest kohast otsustasime Roiu kasuks ega pidanud pettuma: kortermajade vahel haljasalal paiknev paarimeetrine kuuseke pälvib kahtlemata kõige nunnuma puu eripreemia.

Jõulupuudena on esindatud kuused ja nulud ning ka männi moodi puud. Kui Elva uuel keskväljakul toretsev nulg välja arvata, kasvavad kõik puud ehk neid ehitakse igal aastal. Täpsemalt jäetaksegi jõululambikesed puu külge – kuna nende paikapanemine on paras katsumus, süüdatakse järgmise aasta esimesel advendil tuled lihtsalt uuesti.

Alatskivi jõulupuu asub kooli rohealal otse Tartu maantee ääres.
Alatskivi jõulupuu asub kooli rohealal otse Tartu maantee ääres. Foto: Margus Ansu
Kõrveküla jõulupuu kõrgub Tartu vallamaja ees ning on suurtest puudest ainus, mis ehitud värviliste tuledega.
Kõrveküla jõulupuu kõrgub Tartu vallamaja ees ning on suurtest puudest ainus, mis ehitud värviliste tuledega. Foto: Margus Ansu
Ülenurme jõulupuu paikneb põllumajandusmuuseumi pargis vallamaja ja raamatukogu lähedal.
Ülenurme jõulupuu paikneb põllumajandusmuuseumi pargis vallamaja ja raamatukogu lähedal. Foto: Margus Ansu
Luunja vallamaja juures on ehitud lausa kaks puud: kuusk ja okaste poolest ilmselt männiga suguluses olev puu. Neist väiksem on tegelikult pildil esiplaanil paistev kuusk.
Luunja vallamaja juures on ehitud lausa kaks puud: kuusk ja okaste poolest ilmselt männiga suguluses olev puu. Neist väiksem on tegelikult pildil esiplaanil paistev kuusk. Foto: Margus Ansu
Nõo jõulupuu on ehitud Kivi tänaval Krõlli lasteaia juures.
Nõo jõulupuu on ehitud Kivi tänaval Krõlli lasteaia juures. Foto: Margus Ansu
Kastre valda esindab Roiu väike värvilistes tuledes kuuseke, mis asub kortermajade vahelisel haljasalal.
Kastre valda esindab Roiu väike värvilistes tuledes kuuseke, mis asub kortermajade vahelisel haljasalal. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles