RMK uuest Tartu büroohoonest tõotab tulla aasta puitehitis

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Uue hoone nurgakivi pani paika RMK juhatuse esimees Aigar Kallas, kelle tegevust jälgisid tähelepanelikult Tartu linnapea Urmas Klaas (vasakult), KRC Ehituse tegevjuht Siim Kroodo ja RMK juhatuse liige Kristjan Tõnisson. Nurgakivisse läksid Tartu märk, kaheeurone münt, reedene Tartu Postimees, RMK ajakiri Metsamees, hoone asendiplaan ja mälupulk ehitusprojektiga.
Uue hoone nurgakivi pani paika RMK juhatuse esimees Aigar Kallas, kelle tegevust jälgisid tähelepanelikult Tartu linnapea Urmas Klaas (vasakult), KRC Ehituse tegevjuht Siim Kroodo ja RMK juhatuse liige Kristjan Tõnisson. Nurgakivisse läksid Tartu märk, kaheeurone münt, reedene Tartu Postimees, RMK ajakiri Metsamees, hoone asendiplaan ja mälupulk ehitusprojektiga. Foto: Sille Annuk

Rõõmu teel endise Tartu puukooli kontori asupaigas on augustist käinud vilgas ehitustöö. 2020. aasta septembriks kerkib sinna riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Tartu büroohoone, millest saab RMK juhatuse esimehe Aigar Kallase sõnul asutuse kõige uhkem, ägedam ja töötajatel väga mõnus kontor.

Nii hakkab RMK uus büroohoone välja nägema.
Nii hakkab RMK uus büroohoone välja nägema. Foto: Kauss Arhitektuur OÜ, Eskiis

Puukooli kontori lammutamisega alanud ehitustöödega on jõutud juba nii kaugele, et kui reedel pandi pidulikult paika uue büroo nurgakivi, olid kahekorruselisest hoonest püsti juba null- ja esimese korruse seinad. Hoonet ehitava KRC Ehituse tegevjuhi Siim Kroodo sõnul ollakse töödega graafikus, kuigi ette tuli ka üks tagasilöök, kui ehitusgeoloogilise uuringu tulemusel selgus, et tuli muuta kavandatud vundamenditüüpi.

Kodumaisest puidust

Büroohoonet rajama asudes oli RMK kindel soov, et selles kasutataks võimalikult palju puitu nii konstruktsioonides kui ka välisilmes, kuna puit on asutuse töö põhiline tulemus. «Tahame, et inimesed, kes siin töötavad ja käivad, tunnetaks, et see on metsameeste kontor,» sõnastas Aigar Kallas. Ta lisas, et ehitusel kasutatav puit on loomulikult kodumaine.

Büroohoone ehituseks korraldatud arhitektuurivõistlusel valiti välja OÜ Kauss Arhitektid töö «Pakk». Risttahukakujulise, lõigatud nurkadega hoone keskelt kulgeb kahte korrust läbiva õhuruumiga koridor ehk nn matkatee, mis murdub vastavalt lõigatud nurkadele ning võimaldab luua erineva sügavusega ja iseloomuga ruume.

Tahame, et inimesed, kes siin töötavad ja käivad, tunnetaks, et see on metsameeste kontor, sõnastas Aigar Kallas.

Siim Kroodo märkis, et ehitajale pakub selline hoone palju proovikive, kuna puitu kasutatakse igal võimalikul moel, kuid ta on veendunud, et lõpptulemus tuleb selline, millega on rahul kõik. «Sellest hoonest saab järgmisel aastal kindlasti aasta puitehitise nominent, kui mitte võitja,» käis Kroodo juba nurgakivi panekul välja julge veksli.

Poolesajale töötajale

Uues büroohoones hakkab tööle umbes poolsada RMK Tartu ja Tartumaa töötajat, kes seni pidid jagama end puukooli kontori ja RMK kontori vahel. Tegemist on RMK kõige suurema piirkonnakontoriga ning just seetõttu võetigi uue hoone ehitamine käsile: töötajad ei mahtunud seni nende käsutuses olnud ruumidesse lihtsalt ära.

Ehitustööde maksumuseks on arvestatud umbes kolm miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles