Lahkus vandeadvokaat ja Tartu medali kavaler Aino-Eevi Lukas

Tartu Postimees
Copy
Aino-Eevi Lukas 2006. aastal Tartu raekojas.
Aino-Eevi Lukas 2006. aastal Tartu raekojas. Foto: Tartu linnavalitsus

Eile, 5. detsembril suri vandeadvokaat, omavalitsustegelane, Tartu medali kavaler Aino-Eevi Lukas.

Aino-Eevi Lukas (29. VII 1930–5. XII 2019) oli poliitik ja advokaat ning esimene Tartu linnavolikogu esimees taasiseseisvunud Eestis (aastatel 1989–1993). Ta andis suure panuse omavalitsuse tegevuse õiguslikku reguleerimisse ja osales muuhulgas Tartu linna esimese põhimääruse koostamise töös.

Tartu linnapea aastatel 1991–1993 Ants Veetõusme ütles, et koos Aino-Eevi Lukasega alustati iseseisvuse taastanud Eesti Vabariigis Tartu linna ülesehitamist ja linna elu korraldamist. «Aino-Eevi Lukas oli sõbralik ja erudeeritud, tunnustatud advokaadina oli ta alati täpne ja korrektne ning nõudis seda ka kõigilt teistelt. Tema jaoks oli seadus ja selle tähendus väga olulised – meil oli meeldiv ja asjalik koostöö,» ütles ta.

Tartu linnapea aastatel 1993–1996 Väino Kulli sõnul oli Aino-Eevi Lukase julge pealehakkamine üks põhjus, miks temast sai selle maskuliinse volikogu esimene juht ja eestvedaja. «Aino-Eevi oli juristi haridusega tark naine, ta oli suure maailmahuvi ja valmidusega alustada Tartu ülesehitamist peaaegu nullist. Esimesed volikogu aastad olidki ju sellised, mil tuli tegeleda peamiselt seadusloome ja õigusliku järjepidevuse küsimustega. Tema tarm ja hea suhete loomise oskus kulus ära nii Tartu eest seismisel kui ka esimeste taastärkavate välissuhete loomisel. Jään teda meenutama kui väga tarka ja professionaalset isiksust Tartu linna loos,» sõnas Väino Kull.

Aino-Eevi Lukas sündis Tallinnas ja lõpetas Tallinna 7. keskkooli. 1948 astus TRÜ õigusteaduskonda, kuid see õnnestus lõpetada alles 1961. aaastal. Ta elas 1950–1955. aastal repressioonide kartuses väljaspool Eestit (sealhulgas Moskvas ja Abhaasias). Töötas ENSV ministrite nõukogu juures asuva juriidilise komisjoni seaduseelnõude osakonnas, Eesti riiklikus kirjastuses, Tartu õigusnõuandlas. Oli NSVL meister ratsaspordis.

Aino-Eevi Lukas töötas 1968. aastast alates advokaadina ja tema viimaseks juurapraktikumiks oli töötada määratud kaitsjana riigikohtu kriminaalkolleegiumis. Tema sulest on ilmunud mälestusteraamat «Kindral. Professor. Vandeadvokaat.» (kaasautorid Uno Lõhmus ja Ago Pajur, kirjastus Faatum, 2008). Ta tõlkis vene keelest valiku revolutsioonieelse Venemaa advokaatide kaitsekõnedest «Lugupeetud vannutatud mehed».

Aino-Eevi Lukas on Tartu medali kavaler (2006) ja talle omistati SA Eesti õiguskeskus poolt aunimetus Eesti aasta advokaat (2003).

Tartu linnavolikogu ja Tartu linnavalitsus jäävad Aino-Eevi Lukast mäletama kui väärikat ja tugevat isiksust Tartu linna juhtimisel.

Aino-Eevi Lukase ärasaatmine on reedel, 13. detsembril kell 12 Tartu krematooriumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles