Noor iluuisutäht keskendub olevikule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindra Kriisa leiab, et eestlane võib iluuisumaailma tippu jõuda sama hästi kui venelane või ameeriklane, peab leidma vaid piisavalt treenimisvõimalusi ning ise hirmsasti tahtma.
Sindra Kriisa leiab, et eestlane võib iluuisumaailma tippu jõuda sama hästi kui venelane või ameeriklane, peab leidma vaid piisavalt treenimisvõimalusi ning ise hirmsasti tahtma. Foto: Sille Annuk

15-aastane tartlanna Sindra Kriisa võitis detsembri keskpaigas Eesti iluuisumeistrivõistlustel juunioride seas kuldmedali, täna sõidab ta aga juba Peterburi, et valmistuda noorte taliolümpiaks.

Juunioride meistritiitlist hoolimata ei jäänud noor sportlane päris rahule kogutud punktisummaga 108,29. «Olen harjunud rahvusvahelise konkurentsiga, kuid ainult eestlaste vastu võisteldes pabistasin natuke ning hüpete ja piruettide pealt kaotasingi punkte,» rääkis ta.

Austrias Innsbruckis 13.–22. jaanuarini toimuval taliolümpial tahab Sindra Kriisa anda endast parima – see tähendab lühi- ja vabakava puhtalt sõitmist ning senise isikliku rekordpunktisumma ületamist. «Sel võistlusel ei ole koht oluline, ma võistlen iseendaga,» ütles ta.

Tartu erakoolis 9. klassis õppiv Sindra on iluuisutamisega tegelenud nüüdseks kümme aastat. Ta teeb trenni kolm korda päevas ja kuus päeva nädalas. Vähemalt kaks tundi päevas veedab tüdruk jääl ja üheks treeninguks on üldkehaline ettevalmistus, metsajooks või ballett.

Uisutamine on nauding

«Mulle lihtsalt hullult meel­dib uisutamine,» rääkis särasilmne Sindra, «ma naudin seda, mida ma teen, ja mul on eesmärgid, mille poole püüelda.» Üks tüdruku eesmärkidest on olümpiale pääseda ning seal hea tulemus teha.

Samas nentis Sindra Kriisa, et ega ta väga palju tulevikule mõtle. Ta tahaks, et tema nimi oleks tuntud, kuid eelkõige tahab ta enda esinemistega ise rahule jääda, nii et midagi ei jääks kripeldama.

Praegu elab Sindra täielikult olevikule. Teeb seda, mis parajasti käsil, suure pühendumusega ning haarab kinni võimalustest ja pakkumistest, mis võivad talle iluuisutamises kasuks tulla.

Näiteks seegi, et täna sõidab ta Peterburi treenima koos oma parima sõbranna ja suurima eeskuju Elizaveta Tuktamysheva ning tema treeneri Aleksei Mišiniga.

Paar päeva enne taliolümpiat naaseb ta Eestisse, et veel mõnel treeningul saada näpunäiteid ka oma juhendajalt soomlannalt Sanna Remeselt. Õnneks on Remes ja Mišin nii-öelda ühel sagedusel ning juhatavad Sindrat samas suunas.

Hoolimata suurest treenimisõhinast on ka Sindra elus hetki, mil tahaks visata uisud nurka ja minna jäähallist kaarega mööda.

Trenn on elu loomulik osa

Sindra filosoofia on lihtne: «Sellest tundest tuleb lihtsalt üle saada ja trenni minna.»
Kõige rohkem meeldib tüdrukule hüppeid sooritada, tõsiselt proovile panevad teda aga piruetid, mis nõuavad isegi rohkem jõudu ja vastupidavust kui hüpped.

Enne jääle astumist jõudis Sindra juba ka iluvõimlemisega tegeleda. See arendas tema koordinatsiooni, ülakeha liikumist ja emotsionaalsust, mis mängib uisutamiseski tähtsat rolli.

Spordipisik on Sindral geenides, sest tema ema Kersti Kull on endine iluvõimleja, isa aga korvpallur Valmo Kriisa. Sportlik on ka 10-aastane vend Kerr. «Eks nad ole terve lapsepõlve ju spordisaalides veetnud. Trenniminek on meie peres nii loomulik tegevus,» rääkis ema Kersti, «ja meie üritame lastele igakülgselt toeks olla.»

Kevadel lõpetab Sindra üheksanda klassi. Praegu mõtleb ta võimalustele jätkata kooliteed ja iluuisutreeninguid Venemaal, sest tugevamatega treenimine annab veelgi enam motivatsiooni eesmärkide poole püüdlemiseks.

Eesti juunioride lahtised meistrivõistlused iluuisutamises

1. Sindra Kriisa (Tartu Uisukool) 108,29 punkti

2. Eike Langerbaur (Anna Levandi iluuisutamisklubi) 105,71

3. Natalja Gordejeva (iluuisutamisklubi Arabesk) 96,33

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles