Jüri Ratase töövari: peaminister ei lasknud enda tööd Järviku skandaalil mõjutada

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Jüri Ratase töövari Anita Algus sai võimaluse istuda peaministri töölaua taga.
Jüri Ratase töövari Anita Algus sai võimaluse istuda peaministri töölaua taga. Foto: Jürgen Randmaa/Riigikantselei

Eelmisel reedel oli peaminister Jüri Ratasel kolm töövarju, kel oli võimalus jälgida peaministri tegemisi kümne tunni vältel.  Üheks töövarjuks oli ka Hugo Treffneri gümnaasiumi 10. klassi õpilane Anita Algus.

Anita Algus selgitas, et teda on alati paelunud esindusdemokraatia. «Peaminister on teatavasti Eestis kõrgeim amet, kuhu esindusdemokraatias jõuda, seega tahtsin näha selle ameti köögipoolt ja kui ma nägin võimalust ta töövarjuks kandideerida, siis haarasin võimalusest kinni,» selgitas Algus.

Kõige enam soovis Algus tutvuda peaministri töö nii-öelda köögipoolega. «Eriti tahtsin näha seda pinget, mille all ta elab ja kuidas ta sellega toime tuleb,» sõnas Algus.

Töövarjupäev leidis aset ajal, mil lahendamist vajas maaeluministri Mart Järvikul ja kantsler Illar Lemetti küsimus. Mõlema mehe ametist vabastamine leidis aset kolm päeva pärast seda.

Anita Alguse hinnangul Järviku juhtum peaministrit kuigi palju ei häirinud. «Päeva jooksul pidi ta küll Õhtulehele ja Kuku Raadiole Järvikuga seoses intervjuusid andma, aga tal tundus kõik kontrolli all olevat. Oli küll ärevaid telefonikõnesid, kuid mina nägin peaministrilt vaid professionaalsust,» sõnas Algus. Ta lisas, et peaministrit jälgides nägi ta, kuidas ülejäänud töös ei tohi kvaliteedi suhtes järeleandmisi teha, isegi kui kuskil suitseb mingisugune skandaal.

Päeva jooksul väisasid töövarjud koos peaministriga elektrirattaid tootvat ettevõttet Ampler Bike, Viimsi gümnaasiumit, sisekaitseakadeemiat, kuulasid, kuidas peaminister Kuku raadios intervjuud andis ning osalesid ka kohtumisel Itaalia suursaadikuga.

Anita Algus sõnas, et ta praegu jälgib pigem välispoliitikat. «Valimiste ajal jälgisin sisepoliitikat vägagi aktiivselt, kuid hetkel piirdub mu poliitika jälgimine korra päevas uudiste kanalite BBC, Delfi, The Guardian ja Russian Today avamisega ning poliitikute postituste lugemisega sotsiaalmeedias,» sõnas Algus.

Et Algus sai alles sügisel 16-aastaseks, pole ta seni veel valimas käia saanud. «Pean valimisi väga oluliseks ja 2021. aasta kohalike omavalitsuste valimistel osalen ma kindlasti,» sõnas ta.

Algus selgitas, et tema jaoks pole valimistel niivõrd tähtis erakonna positsioon liberaalsuse ja konservatiivsuse teljel, pigem peab ta olulisemaks erakonna majandusvaateid.

Tulevikust rääkides ei osanud Algus kindlalt öelda, mis temast pärast gümnaasiumi lõppu saab, aga ta on pannud silma peale Kopenhaageni ülikoolis õpetatavale turvariski erialale. «Praeguse seisuga on plaan siis seda õppima minna,» sõnas 16-aastane Tartu gümnasist.

Lisaks Anita Algusele olid samal ajal peaministri töövarjuks ka Türi põhikooli õpilane Triin Sooäär ja Mark Jefimov Tallinna Linnamäe Vene lütseumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles