FOTOD ⟩ Eestikeelse ülikooli aastapäeva tähistamine algas Pärt Uusbergi suurvormi esmaettekandega Vanemuise kontserdimajas

Copy

Rahvusülikooli 100. aastapäeva tähistamise muusikaline kõrgpunkt saabus täna kella kolme ajal päeval, kui Vanemuise kontserdimajas tuli esiettekandele Pärt Uusbergi suurvorm segakoorile ja sümfooniaorkestrile «… ja tuulelaeval valgusest on aerud …». Ligi 40 minutit muusikat kätkeb endas Kristian Jaak Petersoni ja Uku Masingu luulet.

«… ja tuulelaeval valgusest on aerud …» suurvormi helilooja Pärt Uusbergi sõnul mõtles ta kaua, millisele tekstile luua heliteos Tartu ülikooli kui rahvusülikooli sajandaks aastapäevaks. «Lugesin paljude Tartu ülikooliga seotud Eesti luuletajate loomingut, kui äkki taipasin, et siin ja praegu heliseb minu hing üha rohkem kaasa Uku Masingu luulega. «… ja tuulelaeval valgusest on aerud …» ongi püüd väljendada muusikas Uku Masingu omapärast luuleilma, millele olen lisanud katkendeid Kristian Jaak Petersonilt,» ütles ta.

«On tore kokkusattumus, et 2019. aastal tähistatakse peale Tartu ülikooli väga olulise tähtpäeva ka Uku Masingu 110. sünniaastapäeva,» lisas Uusberg. 

Tartu ülikooli rektor Toomas Asser tõi oma avakõnes välja hea koostöö Tartu linnaga ning tuletas kõigile saalisolijatele meelde, et üks olulisemaid asju on jääda inimeseks. «Kuigi enamus meist, kaasa arvatud mina ise ei ole seda suurvormi veel kuulnud, siis teame, et see räägib inimeseks olemisest. Seda just ajal, mil päevakorral on kõik teised teemad, nagu poliitika, kliima ja tehnoloogia areng,» sõnas rektor. «Kõige selle taustal ei tohi ära unustada kõige tähtsamat – inimeseks olemist.»

Pärt Uusbergi suurvormi «… ja tuulelaeval valgusest on aerud …» saab lisaks esiettekandele sel aastal kuulata veel kahel korral: 6. detsembril Pärnu kontserdimajas ja 7. detsembril Estonia kontserdisaalis.

«… ja tuulelaeval valgusest on aerud …»

  • Esitajad: Tartu ülikooli sümfooniaorkester, Tartu akadeemiline meeskoor, Tartu ülikooli akadeemiline naiskoor ja Tartu ülikooli kammerkoor
  • Dirigendid: Taavi Kull, Triin Koch ja Kuno Kerge
  • Helilooja: Pärt Uusberg
  • Suurvorm kantakse ette 30. novembril Vanemuise kontserdimajas, 6. detsembril Pärnu kontserdimajas ja 7. detsembril Estonia kontserdimajas 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles