Viktoria paneb oma äärmuslikel sünnitustel arstid ja ämmaemandad proovile

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Koolitusel «Sünnitaja kriitilised seisundid» mängiti läbi olukord, kus sünnitaja süda seiskub. Ühtse meeskonnana tuli arstidel, ämmaemandatel ja õdedel elustada ema ning päästa ema üsast laps.
Koolitusel «Sünnitaja kriitilised seisundid» mängiti läbi olukord, kus sünnitaja süda seiskub. Ühtse meeskonnana tuli arstidel, ämmaemandatel ja õdedel elustada ema ning päästa ema üsast laps. Foto: Sille Annuk

Viktoria sünnitus kulges tavapäraselt, kuid järsku hakkas veel sündimata lapse südametegevus aeglustuma. Et vältida hullemat, otsustati erakorralise keisrilõike kasuks. Sellise stsenaariumiga algas eile Tartu ülikooli kliinikumis arstide, ämmaemandate ja õdede koolitus, mille korraldas Pelgulinna simulatsioonikeskus.

Operatsioonitoas tegi õde Viktoriale antibiootikumisüsti, et vältida võimalikke infektsioone. Ravim vallandas aga allergilise reaktsiooni ning Viktoria süda seiskus. Nüüd hakkas kõigil kiire: laps on tarvis välja saada kuni viie minutiga, et vältida hapnikupuudust ja sellega kaasnevaid riske. Naistearst Eva-Liisa Ustav päästis lapse keisrilõike abil ning anestesioloogid päästsid ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles