Prantsuse suursaadik kutsus tartlaste esindajad uut veiniaastat tähistama

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kõneleb Prantsuse suursaadik Eestis Éric Lamouroux.
Kõneleb Prantsuse suursaadik Eestis Éric Lamouroux. Foto: Margus Anus

Prantsuse suursaadik Eestis Éric Lamouroux korraldas Athena keskuses vastuvõtu. Selle keskmes oli alles paar kuud pudelis olnud Beaujolais´ veinipiirkonna vein, mis sel puhul oli nüüd lahti korgitud ja külalistele pokaalidesse välja valatud. Nii tähistasid saatkonna esindajad koos tartlastega, kelle hulgas oli ka siinseid prantslasi ja saatkonna koostööpartnereid, uue veiniaasta algust ehk Beaujolais Nouveau´ saabumist.

Éric Bultel on pärit Beaujolais´ piirkonnast. Sealsamas on küpsenud viinamarjad, millest valmistatud veini ta hakkab parajasti jooma.
Éric Bultel on pärit Beaujolais´ piirkonnast. Sealsamas on küpsenud viinamarjad, millest valmistatud veini ta hakkab parajasti jooma. Foto: Margus Ansu

Prantsuse instituudi direktori, saatkonna koostöö- ja kultuuriosakonna nõuniku Éric Bulteli sõnul on Beaujolais Nouveau´ taga nutikas veiniärimees Georges Duboeuf.

«Tänu temale on saanud noor vein Beaujolais Nouveau, mis ei ole kaua valminud ega ole täiesti küps, populaarseks üle kogu Prantsusmaa. Seda valmistatakse viinamarjasordist «Gamay noir»,» ütles Bultel. «Ja tänu sellele toorveinile on saanud kõik Beaujolais´ veinipiirkonna tootjad oma kvaliteetseid, küpseid veine paremini turustada.»

Beaujolais Nouveau´d tähistatakse mitmel pool maailmas novembrikuu kolmandal neljapäeval, nagu oli see ka nüüd, 21. novembril. Tartlastele tõi suursaadik uue veiniaasta kaasa koos tänase vastuvõtuga.

Prantsusmaa suursaadik Eestis Éric Lamouroux andis president Kersti Kaljulaidile oma volikirja üle 17. septembril Võru keskväljakul toimunud tseremoonial.

Esimese töövisiidi Tartusse tegi suursaadik 17. ja 18. oktoobril. Esimesel päeval kohtus ta Éric Bulteli osalusel linnapea Urmas Klaasiga, Tartu ülikooli rektori Toomas Asseriga, romanistika osakonnas prantsuse keele lektorite ja õpetajate ning osakonna juhataja Tanel Lepsooga. Teisel päeval kohtus ta Eesti Rahva Muuseumi direktori Alar Karisega ja tutvus muuseumi väljapanekuga.

Beaujolais´ värske vein.
Beaujolais´ värske vein. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles