Gildi galerii avas telekunstniku mälestuseks tema maalide näituse

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Galerist Rosalie Pedassaar (pildil)
Galerist Rosalie Pedassaar (pildil) Foto: Margus Ansu

Gildi galerii avas eile galerist Rosalie Pedassaare ning kunstikoguja ja näituste korraldaja Jaak Metsalu ühises kujundustöös Elmar Kella mälestusnäituse. Väljapanekus on 13 õlimaali, millest suurem osa kuulub kunstniku lapselapsele Killu Marie Kellale.

Tallinna tarbekunstiinstituudis teatridekoratsiooni õppinud Elmar Kell (1925–2006) oli Metsalu andmeil loomingulises tipus sel ajal, kui ta asus ametisse äsja loodud Eesti Televisioonis. Ta töötas seal kunstnik-lavastajana aastail 1959–1975. Maalidega hakkas ta näitustel esinema 1960. aastail.

Näitleja ja lavastaja Gunnar Kilgas, kes oli aastail 1969–1986 ETV telelavastuste režissöör, meenutab oma raamatus «Nii on läinud» Elmar Kella kui huvitavad kaaslast. «Ta oli oma eluviisilt absoluutne boheemlane, sada protsenti boheemlane. Mitte selles mõttes, et – nagu boheemlasi tihti kujutatakse – joodik või pidutseja. Vastupidi! Ma ei tea, kas ta üldse kärakat võttiski, pisut võib-olla võttis ka. Aga boheemlane oli ta selles mõttes, et oli absoluutselt muretu. Absoluutselt muretu nii oma elutingimuste kui kõige muu suhtes,» meenutab Kilgas. «Ühesõnaga, niisugune hästi omapärane kuju, kes sulas meie kollektiivi kohe paugupealt sisse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles