Janika Kronbergi seitse kujunes kaheksaks

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Janika Kronberg. 
Janika Kronberg. Foto: Tairo Lutter

Kirjandusloolane ja -kriitik, ajakirja Looming peatoimetaja Janika Kronberg on varemgi mõne raamatu avaldanud, kuid mitte ilukirjandust. Hiljuti sai Ilmamaa kirjastus trükikojast kätte tema proosadebüüdi «Seitse. Valdkondadevahelised jutud». Selles on aga pealkirjast hoolimata hoopis kaheksa lugu.

Autor on oma juttudesse kokku sidunud kirjanduse ja elu, fantaasiamaailma ja reaalsuse. Esimeses loos «Nime võim» teeb ta lugejale selgeks, et ta ei ole mitte see Janika Kronberg, kellel on vahetevahel päevad, vaid hoopiski täiesti teistsugune Janika Kronberg. «Siseministeerium ei ole naljaministeerium,» kirjutab ta. «Seda allikat tuleb tõsiselt võtta. Neist 772 minunimelisest kuulus 769 nais- ja koguni kolm meessoost lahtrisse.»

Autor on ennast lugejate ette kirjutanud ka järgmises seitsmes kohati vägagi kummalises loos minategelasena või kellegi poolt mainituna.

Kummaline on seegi, et viimases, kaheksandas loos on juttu raamatust «Seitse», mis on juba ilmunud siis, kui nüüd ilmunud «Seitse» oli veel trükikojas.

Raamat tuleb esitlusele täna kell 19.30 kultuuriklubis Promenaadiviis (Ülikooli 1).

Janika Kronbergi jutukogu «Seitse»
Janika Kronbergi jutukogu «Seitse» Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles