Mõõtmised kinnitavad, et õhukvaliteet Tartu koolide juures on hea

Tartu Postimees
Copy
Üks mõõtmispaik asus Mart Reiniku kooli algklasside maja juures Riia tänaval.
Üks mõõtmispaik asus Mart Reiniku kooli algklasside maja juures Riia tänaval. Foto: Keskkonnagentuur

Keskkonnaagentuur uuris sel sügisel koos Tartu koolide õpilastega, kas õhk koolide ümbruses on puhas ja kas kooli tänavapoolses küljes on õhukvaliteet halvem (NO2 kontsentratsioon suurem) kui kooli siseõues ning kui suurel määral?

Neljanädalase mõõteperioodi tulemustest saab järeldada, et õhukvaliteet projektis osalenud koolide juures lämmastikdioksiidi kontsentratsioonide poolest on hea: ühtegi kehtestatud piirväärtust mõõteperioodi tulemuste raames ei ületatud. Perioodi keskmine NO2 kontsentratsioon jääb palju madalamaks kehtestatud aasta keskmisest lämmastikdioksiidi piirväärtusest (40 μg/m3) .

«Projekti tulemuste analüüsist ilmnes, et mida kaugemal asub mõõtmispunkt liiklustihedast sõiduteest, seda väiksem on ka lämmastikdioksiidi kontsentratsioon. Seega saame kinnitada varasemaid teadmisi, et linnaõhu kvaliteet on oluliselt mõjutatud transpordist ning heitme tase sõltub otseselt kaugusest heitme allikast,» kommenteeris projekti eestvedaja, keskkonnaagentuuri andmehaldusosakonna peaspetsialist Helen Heintalu.

Õhukvaliteedi hindamine võimaldas saada infot, millises keskkonnas meie koolilapsed iga päev viibivad ning kas õhukvaliteet muutub oluliselt, kui mõõta seda erinevates asukohtades kooli ümbruses.

Septembri keskpaigas alanud projekti käigus paigaldas keskkonnaagentuur neljaks nädalaks NO2 passiivsed difusioonkogujad Mart Reiniku kooli, Karlova kooli, katoliku hariduskeskuse ja Kivilinna kooli juurde.  Projekt kuulus Euroopa keskkonnaameti  juhitavasse üleeuroopalise õhukvaliteedi teemalisse kodanikuteaduse projekti CleanAir@School.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles