Eesti Panga rändnäitus jõudis Tartusse

Tartu Postimees
Copy
Eesti Panga rändnäitus jõudis Tartusse.
Eesti Panga rändnäitus jõudis Tartusse. Foto: Eesti Pank

Eilsest saab Tartus Tasku ostukeskuse teisel korrusel vaadata Eesti Panga 100. aastapäeva rändnäitust. See tutvustab kontrastide kaudu, kuidas on saja aastaga muutunud Eesti inimeste ostujõud ja raha liikumine inimeste vahel.

Näitus on üles ehitatud keskpanga kvartalina ning annab ülevaate ka ajaloolistest hoonetest, kus Eesti Pank sajandi eest oma tegevust alustas ja tänapäevalgi tegutseb. Kui üldjuhul on ajaloonäitus kronoloogilise ülesehitusega, siis Eesti Panga rändnäitusel on toodud esile kontraste praeguse ja saja aasta taguse vahel.

«Keskpanga tegevuse üks põhieesmärke on alati olnud tagada raha ostujõud. Näitusel saab näiteks võrrelda, mida oli võimalik endale keskmise palga eest lubada 1930. aastatel ja mida tänapäeval,» ütles Eesti Panga muuseumi kuraator Siiri Ries. Näitusel saab teada, et saja aasta jooksul on väga paljud asjad läinud mitu korda odavamaks, kuid mõned teenused ka kallimaks, sest hinda mõjutab tootele või teenusele kulunud töötundide arv ja kasutatud tehnika.

Keskpanga ülesanne on ka korraldada raharinglust ja edendada maksesüsteeme. Sada aastat tagasi saadeti rahakaarte peamiselt postivõrgu kaudu, mis mitmel pool oli ühendatud leidlikult piimaveoga – nii võttis piimamees koos piimaga kaasa ka rahaümbriku ja toimetas selle postkontorisse, kust see edasi saadeti.

Selline rahasaadetis võis olla teel nädala või isegi kauem. Tänapäeval võimaldavad välkmaksed rahaülekannet teha 10 sekundiga kellaajast ja nädalapäevast hoolimata. Kaardimakseid, mis saja aasta eest olid mõistagi täiesti tundmatud, tehakse tänapäeva Eestis päevas üle 800 000. Eestlane maksab kaardiga neli-viis korda sagedamini kui näiteks sakslane või itaallane.

Eesti Panga juubelinäitusega saab Tasku kaubanduskeskuses tutvuda aasta lõpuni ja uue aasta alguses viiakse näitus edasi Tartu ülikooli raamatukogusse.

Varem on näitus olnud Tallinnas Mustamäe keskuses, Stroomi keskuses, Solarise keskuses, Ülemiste keskuses, samuti Viimsi keskuses ja Pärnus Port Artur2 kaubanduskeskuses. Näituse kujundas ja ehitas OÜ Velvet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles