Tartu loodusmaja õppeprogrammid on sel sügisel üle 1200 lapse metsa ja parki viinud

Tartu Postimees
Copy
Ülenurme gümnaasiumi esimese klassi õpilased.
Ülenurme gümnaasiumi esimese klassi õpilased. Foto: Erakogu

Kooliaasta kahe esimese kuu jooksul on Tartu loodusmaja õpetajad jõudnud juhendada juba üle 1250 õpilase 60 klassist, programmid on toimunud nii loodusmaja klassiruumides, pargis kui ka õpperadadel metsas ja rabas.

Tartu loodusmajas toimuvad koolide õppekava täiendavad aktiivõppeprogrammid on ka sel sügisel hoogsalt käima läinud ja talve algus tõotab tulla sama tegus. Sügise algus ja kevade lõpp on alati olnud metsa- ja mullaelustiku uurimiseks sobivaimad ajad, mil looduses toimuvad veel aktiivsed muutused ja tegutsemine ning koolidel on tundide kõrvalt aega programmides osaleda, nentis Tartu loodusmaja haridusprogrammide juht Helle Kont.

Mõnikord käiakse programmides terve lennu või kooliga. Juba teist aastat korraldati näiteks Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi kõikidele abiturientidele metsa ökosüsteemi, raba ja järvevee õpipunktidega looduspäev Saare järve õpperajal. Samuti veetis terve Viljandi valla Saarepeedi kool viies programmis õppeperioodi viimase koolipäeva ning Tartu Raatuse ja Kivilinna koolide 7. klasside õpilased harjutasid maastiku mõõdistamist loodusmaja pargis. Lisaks vaatlesid Ülenurme gümnaasiumi algklassid metsaelu Vapramäe ja Vitipalu matkaradadel ning õpitu kinnistamiseks valmistasid endale taimekaardid.

Loodusmaja programmidele ei jõua ainult üldhariduskoolid, vaid ka algharidus- ja kutsehariduskoolide eri vanuses ja taustaga õpilased. Näiteks külastavad novembris maja Tartu kutsehariduskeskuse noored, kes täiendavad oma teadmisi kohalike ja eksootiliste taimede kasutamisvõimalustest toitlustuses ja panevad kõrva taha jäätmevähendamise nippe.

Lasteaiaprogrammides möödus september seeni tundma õppides, tutvuti nii kohalike söögi- kui ka mürgiseentega. Seenemaailma tutvustati 22 lasteaiarühmale, enamik neist olid Tartu enda lasteaiad.

Oktoobrikuus muutus programmide valik ja külastatus kirjumaks, läbiti nii kõikide lemmikuks olevat lemmikloomaprogramm kui ka tehti tutvust jäätmete sorteerimise mitmekülgse maailmaga programmi «Vähem prügi» kaudu. Lisaks said pisikesed õppurid teada, kust tuleb toit meie lauale, «Toidu teekond» õppeprogrammi abil ning metsloomaprogrammis õpetati lastele, millised on Eestis elavate metsloomade kasukad, küünised ja väljaheited.

Lasteaiaprogrammide koordinaatori Evelin Petersoni sõnul jagus põnevust kõigisse programmidesse ja tore on näha, et ka nutiajastul paneb looduses toimuv ikka veel lastel silmad uudishimust ja üllatusest särama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles