KIRI: kes päästis sauna katuse?

Copy
Tormis murdunud puud. Foto on illustratiivne.
Tormis murdunud puud. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Jätkan Stepan Karja arvamusloost «Kust saab kodanik abi küsida» tõukuvalt (TPM, 12.11).

Eelmise nädala tugevate tuultega murdus pargis põline pärnapuu, kuid enne langemist sauna katusele jäi teiste puude okstesse kinni. Tegemist oli jämeda ja suure, 26 meetrit kõrge puuga. Oli vaja kinnitada koormarihm puu ülemise osa külge ja tõmmata see okste vahelt välja, hoonest eemale – lihtne asi iseenesest.

Helistasin 112, lubati lahkesti abi. Sõitiski Tartu Annelinna tuledesäras päästeauto õuele nagu jõulupuu. Meeskond seadis endid mundrisse, kiivrid pähe, kindad kätte. Tulid välja puud vaatama ja natukese aega arutanud, teatasid, et nemad puu eemaldamise riski enda peale ei võta, sest pole, kes läheks redeliga kinnitama puu külge vajalikku koormarihma.

Rääkisin siis, et teil on ju redel ja autol vints, et lähen kinnitan rihma ise. Minu initsiatiiv ei meeldinud päästeameti meestele: nemad ei saa lubada minul ronida redelile ja riskida, on oht minu elule ja tervisele. Sellega oligi päästeameti ohtliku puu eemaldamise operatsioon läbi ja sauna katus määratud puu ohvriks. Lahkuti värviliste tuledeta.

Järgmisena võtsin kontakti kahe Tartu ohtlike puude eemaldajaga ehk arboristiga. Noored mehed tulid, takseerisid olukorda ja andsid teada, et töö maksab nende arvates 900 kuni 1440 eurot ja kohe ei saa, aga nädala pärast.

Kuna ma ohtu elule ja tervisele ei näinud, sai naabrimehe masinatega puu siiski eemale tõmmatud ja sauna katus päästetud. Selline hädaabi siis kodanikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles