Muuseumisaali täitis Eros

Tartu Postimees
Copy
Näitus  «Müstika ja Eros» Tartu kunstimuuseumis.
Näitus «Müstika ja Eros» Tartu kunstimuuseumis. Foto: Sille Annuk

Tartu kunstimuuseumis avati eile kolm näitust. Publikuni tuuakse läbilõige Tartmusi muuseumikogu müstilisemast ja erootilisemast poolest, ülevaade kunstiostudest viimase kümne aasta jooksul ning võistluse Noor Tartu võitnud Mirjam Hinni isikunäitus.

Tartu kunstimuuseumi kunstikogu on suuruselt teine kunstikollektsioon Eestis ja näituse «Müstika ja Eros» eesmärk on kogu tutvustamine seksuaalsust kajastavate teoste kaudu. Muuseumi kollektsiooni kuulub erootilisi karikatuure, intiimseid joonistusi, mitmeid seksuaalsust kajastavad allegoorilisi ja mütoloogilisi teoseid, mis annavad laiapõhjalise ja samas sügava baasi näituse koostamiseks.

Amar Annuse ja Kadri Mägi kureeritud näituse alateemadeks on ahvatlus, partneri otsingud, promiskuiteet ehk ohjeldamatus ning perekond ja viljakus.

«Aruanne publikule» tutvustab viimase 10 aasta jooksul muuseumikogusse ostude ja annetustena lisandunud teoseid, muu hulgas fotograafiat, graafikat, maale, skulptuure, videot ja eksperimentaalseid installatsioone. Ülevaatenäitus nendest teostest annab võimaluse vaadata seda, mis tehnikad on olnud populaarsed ja tähtsad eesti kunstis, ning jälgida, mis teemad on pakkunud kõige rohkem huvi autoritele.

Selle näituse kuraatorid on Julia Polujanenkova ja Heiti Kulmar.

Kolmas uus väljapanek, Mirjam Hinni näitus «Kõrgepinge» keskendub intensiivsetele meeleseisunditele ning nende rollile inimeseks olemise juures. Näitus kuulub näituste sarja «Noor Tartu», mille eesmärk on pakkuda eneseteostusvõimalust Tartuga seotud noortele kunstnikele. Näituse kuraator on Indrek Grigor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles