Linna rahakotis annab tunda rahvaarvu kahanemine

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Annelinna gümnaasiumi remondiks ja sisustamiseks kavandab Tartu linnavalitsus tuleva aasta eelarvesse üle 9,6 miljoni euro.
Annelinna gümnaasiumi remondiks ja sisustamiseks kavandab Tartu linnavalitsus tuleva aasta eelarvesse üle 9,6 miljoni euro. Foto: Margus Ansu

Tartu on järgmise aasta eelarvet kavandades tõstnud esikohale elukeskkonna arendamise ja hariduse kättesaadavuse, nagu rõhutas ka uue eelarve põhijooni tutvustades linnapea Urmas Klaas. Ent mööda ei saa sellestki, et oma jälje jätab rahvaarvu kahanemine ning investeeringuvajaduse katteks plaanib linn uusi laene võtta 11 miljoni euro jagu, nagu ka lõppeval aastal. Investeeringuid on plaanis 39,7 miljoni euro eest.

Lõppeva aasta linnaeelarve oli vastuvõtmisel 192,1 miljonit eurot ja sellega võrreldes on kasv 8,1 protsenti. Kuid kahe lisaeelarvega täpsustatud 208 miljoni euro suuruse linnaeelarvega võrreldes tuleval aastal kasvu pole. Tartu rahandusosakonna juhataja Külli Lusti sõnul ongi tavapärane, et riigi toetused täpsustuvad esimese lisaeelarve vastuvõtmise ajaks.

Rahvaarvu vähenemine aasta võrdluses 4411 inimese võrra (rahvastikuregistri korrastamise tulemusel) tähendab riigi tasandusfondist ligi kaks miljonit eurot vähem kui tänavune 8,1 miljonit, kuigi tasandusfondi maht kasvab. Linn ennustab ka maksumaksjate arvu vähenemist mõnesaja inimese võrra. Siiski palgad kasvavad ja selle varal ka tulumaksu laekumine. Tänavu on sellest loota eelarvesse 87 miljonit eurot, tuleval aastal 5,2 protsenti enam ehk 91,5 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles