Galerii ja video: tartlased tõrjuvad lehepuhureid rehadega (4)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Täna keskpäeval kogunesid riigikohtu ja toomkiriku juurde raagus puude alla kümned eri eas tartlased, et anda oma osa ettevõtmisse «REHAbiliteerime Tartu: Toomemäe ühisriisumine». Lehepuhurite vastane tegevus lõpeb kell 17.

Tudengite ja õppejõudude ning teiste tartlaste hulgas – rehaga ajas lehti kokku ka linnakirjanik Vahur Afanasjev – pani tööle käed külge Komi Vabariigist pärit ning kolme lapsega jalutama tulnud Natalja Sažina. «Milleks puhur! Ma tahan ise värskes õhus liigutada, et veri hakkaks kiiremini ringi käima ja et pea ei valutaks,» ütles pereema.

Kristiina Paavel leiab, et lehepuhurite kasutamine reostab ümbrust heli, heitgaasi ja tolmuga, mis puhuriga töötamisele kaasneb. «Kõik see kahjustab ka selle inimese tervist, kes selle masinaga töötab,» ütles ta. «Ma leian, et reha kasutamine on igati mõistlikum. Ja töö saab tehtud.»

Suhtlusmeedias tegutseva lehepuhuritevastase grupi üks eestvedajaid Kaspar Kruup jagas saabujaile rehasid ja suunas riisujaid valjuhääldi abil. Esimese poole tunniga jagas ta välja peaaegu 50 reha. Nii et hilisemail tulijail on tarvis kaasa võtta oma tööriist.

«Ootame päeva peale kokku sadat inimest, kes on kõik rohkemal või vähemal määral tulnud avaldama oma meelsust lehepuhurite vastu ning normaalse töö poolt. Reha lubab teha mõnusat tööd,» ütles ta.

Kas ühisriisumisel on ka mingi tagamõte või salaplaan? «Jah, on küll,» ütles Kaspar Kruup. «See on lootus, et kui me tuleme kokku ja näitame, et inimesed eelistavad ise Toomemäe riisumist sellele, et siin puhurid möirgavad – et äkki siis linnavolikogu süda sulab ja muudetakse heakorra eeskirja.»

Kruup soovib, et heakorra eeskirja muudetakse nii, et ka tänavatel ja ühistute hoovides ei undaks juba varahommikust peale lehepuhurid.

REHAbiliteerijad saavad tänutäheks ja mälestuseks märgi ja kleepsu. Neile pakutakse Karl Ernst von Baeri monumendi juures suppi, teed ja kringlit. Prügi tekitamise vältimiseks on palutud igaühel kaasa võtta oma termos või kruus. «Oleme mõelnud ka sellele, et veganid saaksid samuti oma ampsu,» ütles toidutelgi juures akeldanud Evelina Nõmme.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles