Monica Rand on valmis kompromissi otsima, tagasiastumist aga ei kinnita

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tartu abilinnapea Monica Rand valmistus täna hommikul Skype´i-ühenduseks erakonna aukohtuga.
Tartu abilinnapea Monica Rand valmistus täna hommikul Skype´i-ühenduseks erakonna aukohtuga. Foto: Margus Ansu

Tartu abilinnapea Monica Rand ütles täna pärast Keskerakonna aukohtule telesilla vahendusel selgituste jagamist, et ta sai sõnumi, et tüli osapooltel on vaja leida kompromisslahendus. Kas ta on aga nüüd valmis abilinnapea ametist tagasi astuma, jäi selge vastuseta.

Kompromissi otsimisest rääkis lühikeses intervjuus ka aukohtu esimees Kalle Klandorf, kelle sõnul täpse sõnastusega protokoll valmib esmaspäevaks ja see edastatakse erakonna juhatusele – aukohtu seisukoht on juhatusele soovituslik.

Mäletatavasti jõudis Monica Ranna küsimus Keskerakonna aukohtu ette pärast seda, kui erakonna Tartu piirkonna uueks juhis saanud Jaan Toots soovis Ranna tagasiastumist. Abilinnapea Rand keeldus ametit maha panemast ja piirkonna juhatus tegi otsuse ta välja arvata. Erakonna juhatus, kelle voli on seesugune otsus kinnitada, ei kiirustanud, vaid saatis materjalid edasi aukohtule seisukoha kujundamiseks.

Etteheited olid piirkonna liikmete ja juhatusega suhtlemise kohta, teise punktina, et ta vabatahtlikult ei taha abilinnapea kohalt lahkuda. Nende kahe punkti alusel oli tehtud ettepanek ta erakonnast välja arvata.

«Meie põhikiri ütleb, et erakonna liige peab alluma piirkonna juhatuse otsusele. See on selles mõttes esimene juhus, et piirkonna liige ei allu piirkonna juhatusele – sellist asja me varem arutanud ei ole,» ütles Klandorf.

Klandorf ütles, et olukorra mõistmiseks peaks meenutama, et abilinnapea kohad on poliitilised ametikohad. «Minu talupojamõistus ütleb, et kui piirkond annab töökoha, võib ka ühel hetkel öelda, et ole nüüd hea, tule tagasi. Kuidas inimene tagasi tuleb, see ongi see kompromissi küsimus, mida ma räägin,» lisas Klandorf.

«Kuulati ilusti viisakalt ära ja väga positiivne oli see suhtlus,» ütles Rand tänase arutelu kohta. «Jõudsime selleni, et mõlemal osapoolel on vaja leida kompromiss ja pooled peavad selle leidmiseks natuke vaeva nägema ning omavahel normaalselt suhtlema. Ma loodan, et suudame omavahel normaalselt suhelda.»

Mis oleks kompromiss antud juhul? «Ütlesin, et see peab olema mõlemat poolt rahuldav, ju me siis püüame leida lahenduse. Mind ju kuskilt ära ei ole saadetud, olen jätkuvalt oma ametipostil,» vastas Rand.

Kas nädala pärast olete lahkumisavalduse esitanud? «Ma ju ei tea, milleni järgmise nädala vestlused viivad ja kas jõuame kompromissile,» vastas Rand.

Täpsustava küsimuse peale vastas Rand, et ta ei taha anda kommentaari selle kohta, kas ta on valmis abilinnapea ametist tagasi astuma. «Ma päriselt ei kommenteeri,» ütles ta.

«Kui on kompromiss, siis tuleb leida kesktee,» ütles Klandorf. «Jonnida üks pool ei saa. Kui mäletate, siis tükk aega tagasi vahetasid Jüri Ratas ja Edgar Savisaar kohad, avalikku vastuseisu ei tekkinud. Praegu on tekkinud avalik vastuseis, see ei ole väga hea, see ei ole hea ka koalitsiooni tervisele. Peame need küsimused lahendama.»

Tartu volikogu esimees Aadu Must võttis tänase päeva sõnumi kokku järgmiselt: «Nii palju kui Tallinna poolt kuulen, on täna koos istunud kogu juht öelnud ja seda on öelnud ka Monica Rand, et ei saa aru taotluse põhjendatusest ehk teisisõnu ei juhtunud jälle mitte midagi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles