Galerii ja video: EKRE korraldatud meeleavaldusel Tartus andsid tooni vikerkaarelipud, õhkkond oli rahulik (26)

Copy

Eesti konservatiivse rahvaerakonna (EKRE) liikmete eestvedamisel korraldati reede õhtul Tartus meeleavaldus protestimaks seksuaal- ja soovähemuste ehk LGBT-teemalise aruteluõhtu vastu, mis pidi toimuma Tartu Lille maja noortekeskuses.

Suudlevate tudengite purskkaevu ümbrusesse kogunes umbes 300 inimest, kusjuures EKRE liikmed ja nende toetajad – peamiselt vanemad inimesed – olid kella 16.30 ajal kerges vähemuses. Rohkem näis olevat LGBT-kogukonna ja noortekeskuse aruteluõhtu toetajaid.

Lisaks sõnumiga plakatitele ja EKRE sümboolikale oli näha mitut suurt vikerkaarelippu. Õhkkond oli läbivalt rahulik, peeti kõnesid ning debateeriti viisakalt. Aeg-ajalt kõlasid EKRE poolelt mõned hüüatused stiilis «LGBT, te olete primitiivsed!». Vikerkaarevärviliste lippudega meeleavaldajad vastasid sellele kooris hüüdmisega: «EKRE välja! EKRE välja!»

Sõnumeid plakatitelt: «Homopropagandale kindel EI!», «Sünnitusmajad kinni, raha LGBT-le?», «Peatage LGBT riiklik rahastamine», «Mis raha? Vigased olete või?», «Käed eemale meie lastest!», «Asendustegevused ei ole seks», «Ma ei vaja homopropagandat».

Lille noortekeskus korraldas reedel noorte endi soovil aruteluõhtu LGBT-teemadel. Pärast seda, kui teade selle toimumisest sai avalikuks, hakkasid selle vastased postitama eri sotsiaalmeediakanalitesse halvustavas toonis ja kohati sõimuni küündivaid kommentaare. Seepeale otsustasid noorsootöötajad aruteluõhtu viia teise asukohta ega soostunud avalikult ütlema, kuhu täpselt.

Tartu noorsootöö keskuse juht Grete Sarap põhjendas aruteluõhtu põranda alla viimist sellega, et väär oleks alluda terrorile ja kavandatud sündmus üldse ära jätta. Samas ei soovinud noorsootöötajad noori meeleavaldajate pahameele keskele asetada.

Sarapi sõnul oli korraldajate jaoks viimane piir Margus Adamsoni nimelise mehe kommentaar Facebookis. Selles ütles viimane, et Lille noortekeskusele võiks tule otsa panna. Samuti tegi noorsootöötajaid murelikuks ekrelaste meeleavalduse korrapidaja Margus Matvei teade, et ta võib protestiaktsioonil närvi minna ja see ei lõpeks kellelegi hästi.

Meeleavaldus Tartu Raekoja platsil kestis kell 16–17.15.

Osa konservatiividest pikettijatest liikus edasi Lille maja ette. Seal pidas meeleavalduse korraldaja Silver Kuusik kõne. Selles heitis ta Lille maja noorsootöötajatele ette, et nood ürituse varjatud kohta viisid. «Põranda alla kolimine on märk hiilitud ja varjavast tegevusest,» ütles Kuusik. 

Lille maja juurde meelt avaldama tulnud linnavolikogu liige Eva Loskit tundis muret, et LGBT-aruteluõhtul võidakse noori aktiivsesse suguellu tõmmata ning tema hinnangul rikub see perekondi. Loskiti arvates on noored alles gümnaasiumi lõpus valmis teadmiseks, et mõned inimesed on homoseksuaalsed.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles